Lansarea volumului „Semnificaţia trupului în Ortodoxie”
03.11.2010, Bucureşti (Catholica) - La Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti a avut loc în perioada 1-2 noiembrie Simpozionul Internaţional „Crezul Niceo-Constantinopolitan-Istorie, teologie şi spiritualitate”. Evenimentul s-a încheiat prin lansarea volumului „Semnificaţia trupului în Ortodoxie”, scrisă de teologul francez Jean-Claude Larchet, la care a fost prezent şi Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, informează Basilica.ro.
Patriarhul României şi-a exprimat bucuria pentru faptul că autorul publică opere teologice. „Suntem bucuroşi că domnul Jean-Claude Larchet a acceptat să continue publicarea de cărţi de teologie şi spiritualitate în acelaşi timp şi să prezinte Ortodoxia ca fiind o Biserică deodată veche şi foarte actuală. Această prezentare a legăturii dintre suflet şi trup, pe de o parte, şi a legăturii omului integral suflet şi trup cu Dumnezeu pe de altă parte, ne arată vocaţia fiinţei umane. Este într-adevăr o admirabilă prezentare în conexiuni teologice profunde”, a spus Preafericirea Sa. PF Daniel a mai evidenţiat şi legătura dintre trup şi suflet înainte, respectiv, după moarte, legătură care se identifică şi în opera scriitorului francez. „Sunt o mulţime de aspecte care ne cheamă la o aprofundare teologică. E vorba de un profetism al trupului înviat care ni se dă nouă în arvună. Părintele Stăniloae, când vorbeşte despre relaţia suflet-trup spune că dacă în lumea aceasta pământească se consideră că sufletul este în trup şi la moartea fizică a omului iese din trup, dincolo din mormânt acum trupul este prezent în suflet şi după moarte trupul omului material rămâne în mormânt. Dar forma lui, virtualitatea şi spiritualitatea lui devin interioare sufletului. Şi după cum în timpul vieţii trupul a purtat sufletul în el, în ceruri sufletul poartă trupul interiorizat în el în forma aceasta înduhovnicită.”
O scurtă prezentare a cărţii a fost oferită, în deschidere, şi de părintele profesor Ştefan Buchiu, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Bucureşti. „Este o lucrare teologică extrem de densă şi imediat ce o deschidem ne dăm seama că autorul este un patrolog. Notele substanţiale arată o cunoaştere extraordinară a Sfinţilor Părinţi, în special a Sfinţilor Părinţi răsăriteni. În acelaşi timp, domnul profesor se manifestă şi ca un dogmatist, pentru că dogma antropologică este foarte bine cunoscută în toate componentele ei”, a spus părintele prof. Ştefan Buchiu. La rândul său, teologul Jean-Calude Larchet a mulţumit Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe Române pentru faptul că a venit la această lansare, dar şi pentru prezentarea operei sale. „Aş vrea să mulţumesc Preafericirii Voastre pentru că a venit până aici ştiind că timpul Său este foarte preţios, mulţumesc pentru frumoasa prezentare a cărţii mele şi îi mulţumesc mai ales pentru iniţiativa de a traduce această carte la una din editurile Patriarhiei Române. Este foarte important că traducerea celorlalte cărţi ale mele vor ocupa un spaţiu bisericesc cu binecuvântarea Preafericirii Voastre.”