Introducere în doctrina socială a Bisericii
04.11.2010, Iaşi (Catholica) - Editura Sapientia a Institutului Teologic Romano-Catolic din Iaşi anunţă apariţia cărţii „Introducere în doctrina socială a Bisericii”, scrisă de pr. Bartolomeo Sorge, SJ. Cartea apare în colecţia Teologie, în formatul 17×24, are 310 pagini şi poate fi procurată de la orice librărie catolică din ţară la preţul de 25 lei. Lucrarea a fost tradusă de părintele profesor dr. Mihai Pătraşcu, aflăm de pe Ercis.ro, de unde preluăm câteva fragmente spre prezentare.
„Introducere în doctrina socială a Bisericii” este un instrument de lucru şi de studiu foarte necesar pentru viitorii preoţi şi pentru lucrătorii pastorali. Autorul este un specialist în doctrina socială a Bisericii, fost director al prestigioasei publicaţii La Civilta cattolica (între anii 1973-1985). De la 1 ianuarie 1999 este director al revistei Aggiornamenti sociali. Este preot din anul 1958 şi a desfăşurat o intensă activitate publicistică. Prezenta carte este actualizarea şi lărgirea conţinutului unui volum precedent, „Pentru o civilizaţie a iubirii”, şi prezintă într-o manieră sistematică magisteriul Bisericii cu privire la chestiunile sociale cele mai stringente: globalizarea, războiul şi terorismul, manipularea genetică, pedeapsa cu moartea, raportul dintre etică şi cercetarea ştiinţifică, islamul, Uniunea Europeană şi raportul ei cu Biserica.
Volumul este structurat în patru părţi. Prima parte, „Discursul social al Bisericii”, prezintă în mod sistematic şi în ordine cronologică, în patru perioade, doctrina socială, prin explicarea unor enciclice şi documente date ca reacţie la probleme de ordin social. În partea a doua, „Propunerea socială a Bisericii”, autorul explică faptul că învăţăturile sociale ale Bisericii nu furnizează direct o soluţie tehnică la problemele grave care ne chinuiesc, ci oferă un fundament moral care poate fi împărtăşit de toţi oamenii de bunăvoinţă şi pe care se poate construi noul proiect al unei ordini sociale mai umane şi mai fraterne.
Partea a treia, „Prezenţa socială a Bisericii”, este un îndemn la angajare socială. Partea a patra, „Dezbateri de actualitate”, prezintă probleme cu care se confruntă astăzi Biserica, fiind analizate globalizarea, riscul unui război, biotehnologiile, pedeapsa cu moartea, relaţiile interreligioase, precum şi punerea în practică a deciziilor Conciliului al II-lea din Vatican în zilele noastre. Cartea este scrisă într-un stil simplu, adresându-se mai mult celor care doresc să fie iniţiaţi decât celor care deja sunt introduşi în tematică.