Să trăim vieţi iluminate de adevărul lui Cristos
06.11.2010, Santiago de Compostela (Catholica) - La sosirea lui la Catedrala din Santiago de Compostela, Papa Benedict al XVI-lea a intrat în Capela Preasfântului Sacrament, înainte de a merge să salute credincioşii la Portico de la Gloria, o construcţie din granit datând din secolul al doisprezecelea, ale cărei coloane sunt decorate cu imagini cu Cristos, Apostolii, sfinţi, profeţi, îngeri, creaturi simbolice şi episoade din Biblie. Sfântul Părinte a ieşit apoi din catedrală pe Poarta Regală şi a intrat din nou pe Poarta Sfântă. După un moment de rugăciune înaintea mormântului Sf. Iacob, a îmbrăţişat, aşa cum se obişnuieşte, statuia Apostolului.
După un scurt salut din partea Arhiepiscopului Julian Barrio Barrio de Santiago de Compostela, Papa a rostit şi el un discurs. „A merge în pelerinaj nu înseamnă pur şi simplu a vizita un loc pentru a admira comorile lui de natură, artă sau istorie. A merge în pelerinaj înseamnă cu adevărat a ieşi din noi înşine pentru a ne întâlni cu Dumnezeu acolo unde El s-a revelat, unde harul Său a strălucit cu o deosebită splendoare şi a produs roade bogate de convertire şi sfinţenie în cei care cred”. „În acest An Sfânt de la Compostela, şi eu, ca Succesor al lui Petru, am dorit să vin în pelerinaj la ‘Casa Sf. Iacob’, care se pregăteşte să celebreze 800 de ani de la consacrarea ei. Am venit să întăresc credinţa voastră, să trezesc speranţa voastră şi să încredinţez mijlocirii Apostolului aspiraţiile, munca şi eforturile voastre în slujba Evangheliei. Când am îmbrăţişat statuia sfântului, m-am rugat de asemenea pentru toţi fiii Bisericii, care îşi are originea ei în misterul comuniunii care este Dumnezeu”.
Papa Benedict al XVI-lea a explicat că „Biserica este această îmbrăţişare a lui Dumnezeu, în care bărbaţii şi femeile învaţă de asemenea să îşi îmbrăţişeze fraţii şi surorile şi să descopere în ei chipul şi asemănarea divină care constituie adevărul profund al existenţei lor, şi care este originea autenticei libertăţi. Adevărul şi libertatea sunt strâns şi în mod necesar legate. Căutarea onestă şi aspiraţia către adevăr constituie condiţia libertăţii autentice. Una nu poate trăi fără cealaltă. Biserica, dorind să slujească fără rezerve persoana umană şi demnitatea ei, slujeşte atât adevărul cât şi libertatea. Nu poate renunţa la nici una dintre ele, deoarece este în joc omul însuşi, deoarece este mânată de iubirea faţă de om… şi deoarece fără această aspiraţie către adevăr, dreptate şi libertate, omul şi-ar pierde însăşi identitatea lui”.
Papa a continuat: „De la Compostela, inima spirituală a Galiciei şi în acelaşi timp o şcoală a universalităţii fără limite, permiteţi-mi să îndemn toţi credincioşii acestei iubite Arhidieceze, şi pe cei din Biserica din Spania, să îşi trăiască vieţile iluminaţi de adevărul lui Cristos, mărturisind credinţa cu bucurie, consecvenţă şi simplitate, acasă, la locul de muncă şi în angajamentul lor ca cetăţeni. Fie ca bucuria de a şti că sunteţi fiii iubiţi ai lui Dumnezeu să vă conducă la o tot mai profundă iubire pentru Biserică şi la a coopera cu ea în lucrarea ei de a-i conduce pe oameni la Cristos”, le-a spus Sfântul Părinte credincioşilor. „Rugaţi-l pe Domnul secerişului pentru ca mulţi tineri să se dedice acestei misiuni în slujirea preoţească şi în viaţa consacrată. Astăzi, merită la fel de mult să ne dedicăm întreaga viaţă proclamării noutăţii Evangheliei.
După încheierea discursului său, Papa a pus tămâie în „botafumeiro”, cădelniţa catedralei, care este folosită în timpul ceremoniilor importante şi este faimoasă pentru mărimea sa. Acţionată de opt oameni cunoscuţi ca „tiraboleiros”, se leagănă în timp ce se cântă imnul Apostolului Iacob, şi trezeşte întotdeauna admiraţia pelerinilor. Actuala „botafumeiro” are o înălţime de 1,1 metri şi cântăreşte 50 de kilograme. A fost realizată în Santiago la mijlocul secolului trecut. După ceremonie, Papa a mers la sediul arhiepiscopal, unde a luat masa cu Cardinalii spanioli, cu comitetul executiv al Conferinţei Episcopale Spaniole şi cu membrii anturajului său.