Un Papă al Bibliei
14.11.2010, Vatican (Catholica) - Se pare că era nevoie de o înnoită concentrare pe Biblie, pentru scuturarea prafului de pe ea, şi de aceea Sinodul din 2008 a avut în centru Cuvântul lui Dumnezeu în viaţa şi misiunea Bisericii. Aşa consideră preşedintele Consiliului Pontifical pentru Cultură, Cardinalul – numit, în curând creat – Gianfranco Ravasi. Afirmaţia a făcut-o la prezentarea documentului „Verbum Domini”, exortaţie apostolică post-sinodală, rod al adunării sinodale amintite. Textul a fost făcut public joi, fiind datat la 30 septembrie, sărbătoarea Sf. Ieronim.
Cardinalul Marc Ouellet, prefectul Congregaţiei pentru Episcopi, precum şi Arhiepiscopul Nikola Eterovic şi Mons. Fortunato Frizza, secretar general şi subsecretar ai Sinodului Episcopilor, au participat de asemenea la prezentarea documentului. Cardinalul Ravasi a vorbit despre document ca fiind „atât înalt teologic, cât şi pastoral”, ce invită la o interpretare corectă a Scripturii. În acest sens, el a avertizat împotriva grupurilor fundamentaliste, „care uneori folosesc traduceri după traduceri”. Arhiepiscopul Eterovic a vorbit despre instrumentele care să ajute la aprofundarea Scripturii, menţionând Liturghia, misiunile şi pelerinajele. Papa Benedict, a continuat el, pe lângă sinteza făcută ideilor reieşite din Sinod, a luminat temele cu elemente cheie din Magisteriul său. „Se poate concluziona deci că Sfântul Părinte poate fi descris ca un Papă al Bibliei.”
Cardinalul Ouellet a spus că documentul arată faptul că „Dumnezeu ni se face cunoscut ca mister de iubire infinită în care din eternitate Tatăl şi-a exprimat Cuvântul Său în Duhul Sfânt”. „Cuvântul, care dintru început este cu Dumnezeu şi este Dumnezeu, îl revelează pe Dumnezeu în dialogul de iubire dintre Persoanele Divine şi ne invită să participăm la el”, a adăugat prelatul. În continuare a subliniat că „Verbum Domini” răspunde unei nevoi a Bisericii la începutul celui de-al treilea mileniu. În secolul XX a existat o creştere deosebită a conştientizării nevoii de Cuvântul lui Dumnezeu în teme precum reforma liturgică, cateheză şi studiu biblic, dar „există încă un deficit legat de viaţa spirituală a Poporului lui Dumnezeu”.
Prefectul Congregaţiei pentru Episcopi a amintit că Papa a dedicat 40 de pagini nevoii prezentării ermeneuticii într-un mod „clar şi constructiv” şi îi încurajează pe specialiştii în biblic, pe teologi şi pe păstori să se angajeze „într-un dialog constructiv pentru viaţa şi misiunea Bisericii”. Pentru Cardinalul Ouellet, „Verbum Domini” subliniază elemente precum contemplarea, Liturghia şi viaţa personală şi comunitară a credincioşilor. „De asemenea relansează activitatea misionară şi evanghelizarea”, a adăugat el, „înnoind misiunea Bisericii de a proclama Cuvântul lui Dumnezeu cu curaj şi încredere.”