Bucureştiul spune „NU” pedepsei cu moartea!
23.11.2010, Bucureşti (Catholica) - data de 30 noiembrie 1786, a fost abolită pentru prima dată în istorie pedeapsa cu moartea în Marele Ducat al Toscanei. Cu ocazia comemorării acestui eveniment important, Bucureştiul se alătură celor peste 65 de capitale şi 1260 de oraşe din întreaga lume pentru a spune „NU” pedepsei cu moartea! În toată lumea, în aceste zile, oraşele păcii din 83 de ţări iluminează un monument simbol pentru a-şi declara adeziunea la iniţiativa împotriva pedepsei cu moartea: „Nu există justiţie fără viaţă!”
Comunitatea Sant’Egidio şi Primăria Municipiului Bucureşti organizează o manifestaţie pe data de 29 noiembrie, în Piaţa Universităţii – în apropierea „kilometrului 0” al libertăţii românilor – la ora 18.00. Evenimentul se bucură de prezenţa primarului general al Municipiului Bucureşti, Sorin Oprescu, precum şi a Ambasadorului Italiei la Bucureşti, Excelenţa Sa Mario Cospito. „Când România a aderat la Uniunea Europeană, a aderat şi la acest vis de a aboli pedeapsa cu moartea în întreaga lume. Din 2007, România face parte cu drepturi depline din Europa, dar a fi cetăţean european înseamnă şi să aperi drepturile europenilor şi a tuturor din lume. Anul acesta, Bucureştiul devine una dintre capitalele europene prin aderarea sa la această campanie, fiind convinşi că nu există justiţie fără viaţă. Bucureştiul, capitala României, este punctul de referinţă pentru toţi românii din lume, iar acum devine mai mult, fiind oraş al păcii, oraş al justiţiei, oraşul convieţuirii tuturor”, a declarat Sorin Oprescu, primarul Municipiului Bucureşti.
Acţiunea „Oraşe pentru Viaţa, Oraşe împotriva Pedepsei cu Moartea”, ajunsă la a noua ediţie, este iniţiată de Comunitatea Sant’Egidio şi este susţinută de principalele asociaţii internaţionale pentru drepturile omului, unite în Coaliţia Internaţională Împotriva Pedepsei cu Moartea (între care Amnesty International, Ensemble contre la Peine de Mort, International Penal Reform, FIACAT). În România, au fost strânse câteva mii de semnături împotriva pedepsei cu moartea, începând cu 1998, care s-au adăugat celor peste 5 milioane şi jumătăte, câte au fost strânse până la această oră în toată lumea. „Credem cu tărie că abolirea pedepsei cu moartea este primul pas pentru fiecare stat pentru a realiza o adevărată democraţie, o adevărată convieţuire pentru toţi cetăţenii. Primul drept pentru toţi, tineri sau bătrâni, bogaţi sau săraci, inocenţi sau vinovaţi, este dreptul la viaţă. S-a demonstrat că pedeapsa cu moartea nu reduce criminalitatea, din contră, ţările care menţin pedeapsa cu moartea au o criminalitate mult mai mare faţă de cele care au abolit-o”, a declarat Alberto Quattrucci, secretar general „Oameni şi Religii”, Comunitatea Sant’Egidio.
Astăzi, pedeapsa capitală este din ce în ce mai puţin folosită şi totuşi anual mor mii de oameni în multe colţuri ale lumii. Progrese pe frontul aboliţionist se semnalează, atât la nivelul opiniei publice, cât şi la cel al conducerilor, în multe state în care pedeapsa cu moartea este încă menţinută, precum Statele Unite ale Americii, unde s-a deschis o amplă dezbatere asupra caracterului constituţional al pedepsei capitale. La fel se întâmplă şi în alte state importante din Asia precum Taiwan, Corea de Sud, Japonia sau China. Africa, continentul cel mai încercat de conflicte şi sărăcie, se distinge printr-un curent pozitiv în ceea ce priveşte diminuarea execuţiilor. Iniţiativei Comunităţii Sant’Egidio s-au alăturat şi personalităţi premiate cu premiul Nobel pentru pace, oameni de cultură, sute de oameni politici şi milioane de oameni din 150 de state.
În acest moment, pedeapsa capitală este abolită definitiv sau în practică în 141 de state. 56 de state şi teritorii încă mai folosesc pedeapsa cu moartea, dar numărul execuţiilor scade de la an la an. În România, pedeapsa cu moartea a fost abolită în 1989, în urma căderii regimului lui Ceauşescu, dar aceasta nu înseamnă că problema pedepsei capitale, încă practicată la scară largă în multe state din lume, nu ne priveşte şi pe noi românii. „Suntem conştienţi de responsabilitatea noastră de a comunica aceste gânduri pline de umanitate lumii întregi. Le mulţumim celor din Comunitatea Sant’Egidio pentru că ne-au dat această oportunitate. Noi, bucureştenii, din centrul României şi din inima Europei, spunem Nu Pedepsei cu Moartea!”, a conchis primarul Bucureştiului, Sorin Oprescu. (material furnizat de Comunitatea Sant’Egidio)