Viaţa trebuie protejată cu cea mai mare grijă
29.11.2010, Vatican (Catholica) - Papa Benedict al XVI-lea afirmă că viaţa, odată concepută, „trebuie să fie protejată cu cea mai mare grijă”. Pontiful a rostit aceste cuvinte sâmbătă, 27 noiembrie 2010, când a prezidat vesperele pentru prima Duminică din Advent în Bazilica San Pietro. Liturgia a fost precedată de o Veghe de rugăciune pentru Viaţa Nenăscută, promovată de Pontif la 14 noiembrie. Această Veghe a fost celebrată, în unire cu Sfântul Părinte, şi în parohii, comunităţi, mişcări şi asociaţii din întreaga lume. „Experienţa şi raţiunea”, a spus Papa Benedict al XVI-lea, „atestă faptul că fiinţa umană este capabilă de înţelegere şi voinţă, cu conştiinţă de sine şi liberă, irepetabilă şi de neînlocuit, punctul de întâlnire al tuturor realităţilor terestre, care cere să fie recunoscută ca o valoare în sine şi merită întotdeauna să fie primită cu respect şi iubire”.
Papa a continuat: „Ea are dreptul de a nu fi tratată precum un obiect aflat în posesie sau ca un lucru care se poate manipula după bunul plac, de a nu fi redusă la un simplu instrument pentru beneficiul altora şi în interesele lor. Persoana este un bine în sine însăşi şi trebuie să se caute întotdeauna dezvoltarea sa integrală”. Mai mult, a observat Pontiful, „dragostea pentru toţi, dacă este sinceră, tinde în mod natural să devină atenţie preferenţială pentru cei mai slabi şi mai săraci”. „În ceea ce priveşte embrionul în sânul matern”, a spus el, „ştiinţa însăşi ne pune în evidenţă autonomia lui, capabilă de interacţiune cu mama, coordonarea proceselor biologice, continuitatea dezvoltării, complexitatea tot mai mare a organismului. Nu este vorba de un cumul de material biologic, ci de o nouă fiinţă umană, dinamică şi minunat ordonată, un nou individ al speciei umane. Aşa a fost Isus în sânul Mariei; aşa a fost pentru fiecare din noi în sânul mamei”.
Întruparea Domnului şi începutul vieţii omului sunt, într-adevăr, strâns legate, a subliniat Papa Benedict al XVI-lea. El a explicat că prima dezvăluie faptul că orice viaţă umană are o „demnitate incomparabilă”, de care este legată „marea responsabilitate pe care o avem faţă de toţi”. Pontiful a arătat că, din păcate, chiar şi după naştere vieţile multor copii continuă să fie expuse la abandon, foamete, sărăcie, boală, abuz, violenţă şi exploatare. El a făcut apel la politicieni, economişti şi la mass-media să promoveze o cultură care să respecte tot mai mult viaţa. Recitând rugăciunea pentru viaţă la finalul celebrării, Papa a invocat protecţia Creatorului asupra copiilor, a soţilor şi a tuturor celor care suferă din cauza imposibilităţii de a avea copii, precum şi a orfanilor. El a cerut ca lumina Spiritului Sfânt să se reverse asupra deciziilor luate de adunările legislative şi asupra muncii oamenilor de ştiinţă şi a medicilor, pentru ca progresul să contribuie la binele integral al persoanei.