Ziua Naţională a României sărbătorită la Botiz
02.12.2010, Botiz (Catholica) - Sărbătoarea de 1 decembrie 2010, Ziua Naţională a României, a fost marcată şi de credincioşii greco-catolici din parohia Sf. Ap. Petru şi Pavel din Botiz, Protopopiatul Satu Mare, printr-o Sfântă Liturghie oficiată de pr. paroh Nicolae Huzău. Au participat, printre sutele de credincioşi, şi primarul comunei, domnul Iosif Roca, viceprimarul Nicolae Paler, împreună cu mai mulţi consilieri locali. După celebrarea Sfintei Liturghii, a fost oficiat un parastas în faţa bustului „Vestitorului Marii Uniri de la 1 decembrie 1918, Cardinalul Iuliu Hossu”, amplasat în curtea bisericii, la finalul Te Deum-ului şi parastasului reprezentanţii primăriei comunei Botiz şi ai parohiei depunând câte o coroană de flori, aflăm de pe BRU.ro.
În cuvântul său, primarul comunei Botiz a amintit: „Biserica Română Unită Greco-Catolică a jucat un rol decisiv în înfăptuirea Marii Uniri, atât prin instituţiile sale care au pregătit un număr mare de personalităţi politice devotate trup şi suflet intereselor vitale romaneşti, cât şi prin clerul şi poporul credincios, în fruntea cărora se aflau Episcopii greco-catolici, pătrunşi de o mare dragoste de neam. Că este aşa o dovedeşte faptul că legendarului Episcop Iuliu Hossu i-a revenit onoarea de a citi ‘Declaraţia de Unire’ , recunoscându-se astfel meritul BRU la împlinirea acestui deziderat”. A mai luat cuvântul şi fostul primar al Botizului, domnul Nicolae Bondici, care a vorbit despre vizita pe care Episcopul Iuliu Hossu a făcut-o în anul 1920 credincioşilor greco-catolici din Botiz.
În cuvântul său, părintele paroh a amintit despre ziua de 1 decembrie 1918, ca una a bucuriei şi împlinirii, dar şi despre un alt 1 decembrie, 1948, an de tristă amintire în care Biserica Blajului a fost desfigurată şi scoasă în afara legii de un regim comunist impus de sovietici. Întreg episcopatul BRU a ales drumul crucii decât să îşi trădeze Biserica şi neamul. „Recunoştinţă şi admiraţie acestor sfinţi, eroi şi martiri ai neamului, care de-a lungul istoriei zbuciumate şi mult încercate a neamului nostru, cu speranţa pe buze şi încrederea în inimă, s-au cheltuit pe sine, convinşi că jertfa şi truda lor nu va fi zadarnică şi că la vremea cuvenită vor aduce rodul aşteptat. Să ne închinăm cu pioşenie în faţa suferinţelor şi sacrificiilor înaintaşilor noştri în credinţă şi neam, şi să amintim mereu generaţiilor ce ne urmează jertfa adusă de aceştia, pe altarul credinţei şi al naţiunii”, a mai subliniat pr. Nicolae Huzău. A urmat apoi vizionarea filmului document intitulat „Iuliu Hossu şi Marea Unire”.