Binecuvântare de vase sfinte şi cateheză la Padova
03.12.2010, Padova (Catholica) - Duminică, 21 noiembrie 2010, cu prilejul Praznicului Intrării Maicii Domnului în biserică, comunitatea românească greco-catolică din Padova s-a întrunit în capela „Corpus Domini” din via Beato Pellegrino 38, pentru serviciul divin în limba română. La sfârşitul Sfintei Liturghii, pr. Aetius Pop, împreună cu pr. Cristian Sabău au făcut sfinţirea unor noi vase liturgice care vor fi folosite pentru slujbele comunităţii (potir, disc, steluţă, lance şi linguriţă), precum şi a unei serii de icoane-prăznicare care vor fi expuse pentru veneraţia credincioşilor la fiecare sărbătoare corespunzătoare.
Tot în această duminică, la sfârşitul Liturghiei, pr. Cristian Sabău a început o serie de cateheze în pregătirea Praznicului Sfântului Crăciun. Prima cateheză a avut ca subiect principal misterul Sfintei Treimi. Părintele a amintit de experienţa Sfântului Augustin care, încercând să cuprindă tainele vieţii intratrinitare, pricepe că mai uşor îi poate fi unui copil să mute întreaga mare într-o gropiţă săpată cu mâinile în nisip, decât să desluşească misterul Persoanelor dumnezeieşti, pentru a spune astfel umilinţa cu care trebuie să se vorbească despre o atare taină. Astfel, a încercat să definească relaţiile şi persoanele Sfintei Treimi, punctând asupra uniunii de esenţă şi a diferenţei de relaţie dintre fiecare.
În duminica următoare, 28 noiembrie, pr. Cristian Sabău a continuat cu o a doua cateheză. Profitând de botezul în rit greco-catolic la care numeroşi credincioşi urmau să participe în aceeaşi după-amiază, pr. Cristian a explicat, în linii mari, ritualul care se urmează în săvârşirea acestei taine. Astfel, pornind de la rădăcinile pe care sacramentul le are în Biserica Creştină Primară, părintele a enumerat paşii şi obiceiurile catecumenatului din antichitate, cu părţile reflectate în tradiţia actuală (exorcizările, sfinţirea şi ungerea cu uleiul catehumenilor). De asemenea, aducând aminte de forma iniţială a botezului prin imersiune, s-a explicat sensul fundamental al ideii de moarte a omului vechi şi de înviere/naştere din nou în Hristos, şi apoi îmbrăcare în veştmânt alb.
Catehezele vor continua în duminicile următoare, imediat la sfârşitul Sfintelor Liturghii, abordând teme primare de cateheză. Se va continua în mod deosebit explicarea în parte a rolului fiecărei persoane din Sfânta Treime în istoria mântuirii şi în viaţa fiecăruia dintre noi. (Giuseppe Munarini pentru EGCO.ro)