Pr. Daniel Bulai, doctor în teologie
07.12.2010, Bucureşti (Catholica) - Arhidieceza de Bucureşti are un nou doctor în teologie. Părintele Daniel Bulai a susţinut luni, 6 decembrie a.c., la Institutul Pontifical de Spiritualitate „Teresianum” din Roma, teza de doctorat cu titlul: „Icoana cristologică în viaţa liturgică şi în spiritualitatea Bisericii Ortodoxe Române”. O lucrare cu evidentă deschidere ecumenică ce invită la cunoaşterea icoanei ca parte a unei tradiţii complexe şi ca mijloc de comunicare spirituală prin intermediul unei expresii artistice vizuale, scrie ARCB.ro.
Icoana, „punct de întâlnire dintre harul divin şi nevoia omului de Dumnezeu”, cum o defineşte părintele Daniel Bulai în introducerea lucrării, ce „poate deveni una din căile graţie cărora omul poate ajunge să-şi construiască propria viaţă spirituală”. Teza „Icoana cristologică în viaţa liturgică şi în spiritualitatea Bisericii Ortodoxe Române” reprezintă expresia oportunităţii de apropiere dintre credincioşii celor două Biserici surori din România, prin aprofundarea – de către catolici – a valorii pe care o are icoana în viaţa de credinţă a ortodocşilor. Evoluţia iconografiei româneşti, rolul icoanei cristologice în Biserica Ortodoxă, implicaţiile spirituale ale icoanei lui Cristos, sunt doar câteva din temele lucrării, iar meritul autorului – mai ales în calitate de preot catolic – constă în alegerea unui subiect specific Bisericii Ortodoxe asupra căruia s-a aplecat cu maximă seriozitate şi dăruire, atrăgând astfel admiraţia profesorilor care l-au însoţit în acest parcurs academic.
„Icoanele evidenţiază faptul că misiunea fundamentală a Bisericii este de a recunoaşte că fiecare persoană şi fiecare lucru sunt create şi chemate la a fi bune şi frumoase”, spunea Patriarhul Ecumenic de Constantinopol, Bartolomeu I, în discursul pronunţat în Capela Sixtină, cu ocazia Sinodului Episcopilor din octombrie 2008. Un mesaj transmis şi de părintele Daniel Bulai care, pe tot parcursul susţinerii tezei de doctorat, a ţinut expusă o icoană bizantină a lui Cristos, din tradiţia iconografică românească, icoană pe care a donat-o Institutul Pontifical de Spiritualitate „Teresianum”, din Roma.