Comemorarea lui Basiliu Raţiu la Blaj
18.12.2010, Blaj (Catholica) - Blajul a găzduit duminică, 12 decembrie 2010, o serie de evenimente menite să marcheze împlinirea a 140 de ani de la trecerea la Domnul a canonicului şi prepozitului capitular Basiliu Raţiu de Noşlac (1793-1870), preot, teolog, dascăl respectat, patriot paşoptist, ctitor al bisericii Familiei Raţiu din Turda Veche, semnatar al Pronunciamentului de la Blaj şi fondator al primei şcoli româneşti din Turda, aflăm de pe BRU.ro.
La sfârşitul Sfintei Liturghii arhiereşti pontificată în Catedrala Arhiepiscopală Majoră „Sfânta Treime” de Preasfinţia Sa Vasile, Episcopul Curiei Arhiepiscopiei Majore, personalitatea marcantă a greco-catolicului Basiliu Raţiu a fost evocată de un vrednic urmaş al familiei Raţiu din Turda, Ioan Gheorghe Raţiu. În prezentarea datelor biografice şi a activităţii şi implicării teologice, pastorale, didactice şi sociale a canonicului (vezi aici), acesta remarca: „Basiliu Raţiu a susţinut întotdeauna ideea că slujitorii Bisericii trebuie să lupte pentru drepturile românilor, pentru deplina egalitate în faţa legilor, fără deosebire de neam şi origine etnică. În opinia lui, conducătorii Bisericii trebuie să ţină cont de evoluţia şi de ritmul vremurilor şi nu trebuie să se limiteze în a propovădui numai cuvântul lui Dumnezeu, ci trebuie să înveţe poporul român noile idei despre libertate, egalitate şi fraternitate, deviza revoluţiei din Ţara Românească.”
„A fost susţinător înfocat al reînvierii valorilor şi virtuţilor romane (latine) în rândul maselor largi populare româneşti, deviza revoluţiei din Transilvania. A fost un om de statura şi tăria unui atlet, cu temperament puternic, muncitor, cumpătat, iubitor de Biserică şi cu deosebită atenţie faţă de cei din familia sa. A întemeiat prima şcoală confesională românească din Turda. Tot ce a câştigat în cei din urmă ani ai vieţii sale, a fost consfinţit spre acest scop, astfel încât vorbele sale: eu trăiesc pentru şcoala din Turda, exprimau doar adevărul. Întreaga sa avere, după moarte, a donat-o în folosul şcolii din Turda. Este considerat părintele sufletesc al familiei Raţiu, fiind îndrumătorul şi călăuzitorul ei, îndemnând-o să-şi iubească neamul şi să lupte pentru dreptate, cu credinţă în Dumnezeu. Astăzi, după 170 de ani de la sfinţirea bisericii din Turda-Veche credincioşii români se pot ruga încă în biserica construită pentru ei de către Basiliu Raţiu.”
După celebrarea Sfintei Liturghii, tot în Catedrala blăjeană a fost celebrat un parastas de pomenire, după care, în cimitirul bisericuţei grecilor a fost săvârşită o slujbă de binecuvântare a monumentului de la mormântul lui Basiliu Raţiu. În încheiere, a avut loc dezvelirea şi binecuvântarea plăcii memoriale Basiliu Raţiu, expusă în holul Institutului Teologic Greco-Catolic din Blaj.