Mişcarea Neocatecumenală invitată să ia o pauză în Japonia
18.12.2010, Vatican (Catholica) - Invocând ani de „probleme”, Episcopii catolici japonezi au cerut Mişcării Neocatecumenale să îşi înceteze activităţile în ţara lor pe următorii cinci ani. Arhiepiscopul Joseph Mitsuaki Takami de Nagasaki a declarat pentru CNA (CatholicNewsAgency) la 15 decembrie că propunerea Episcopilor, adresată direct fondatorului, Kiko Arguello, nu a fost acceptată pentru moment. Alături de alţi patru Episcopi japonezi, Arhiepiscopul Takami a luat parte la 13 decembrie la o întâlnire privată în Roma cu Papa Benedict.
Sfântul Părinte a convocat întâlnirea după ce a aflat de propunerea Episcopilor japonezi. Arhiepiscopul Takami a spus că Papa nu a primit prea bine planul. Nici Vaticanul şi nici Mişcarea Neocatecumenală nu au făcut vreo declaraţie publică despre propunere. Amintim că gruparea carismatică a fost fondată în Spania în anii 1960, fiind dedicată formării religioase continue a catolicilor adulţi. În Japonia activează de peste 30 de ani. În ultimii ani însă, relaţiile dintre Mişcarea Neocatecumenală şi Episcopii ţării s-au deteriorat semnificativ. Arhiepiscopul Peter Takeo Okada de Tokyo a vorbit prima oară cu Papa despre problemă în decembrie 2007. A descris prezenţa Mişcării în comunitatea catolică din Japonia ca pe „o problemă gravă”. „Activitatea gen secte a Mişcării provoacă diviziuni şi confruntări”, i-a spus el Papei.
Discuţiile cu Papa au continuat, conducând în final la închiderea seminarului Mişcării din Takamatsu în martie 2009. Seminariştii au mers la seminarul din Roma al Mişcării, Redemptoris Mater. Episcopul Takaaki Hirayama, Episcop emerit de Oita, Japonia, a devenit rector. Pr. Angel Luis Romero, vice-rector la Redemptoris Mater, a spus pentru CNA că nici el şi nici Episcopul Hirayama nu consideră că ar fi momentul pentru declaraţii. Se aşteaptă însă în curând o declaraţie oficială a Mişcării Neocatecumenale. Vaticanul a numit după închiderea seminarului din Japonia un vicar care să colaboreze cu Episcopii pentru a găsi modul optim de continuare a prezenţei Mişcării în Japonia. Pe atunci Vaticanul îşi exprima speranţa că seminarul, în viitor, „va continua să contribuie la evanghelizarea Japoniei în moduri potrivite acestui obiectiv”.
Arhiepiscopul Takami consideră că problemele de rezolvat sunt dificile. Mişcarea „a provocat multe necazuri în Dieceza de Takamatsu şi în alte zone”. După propria sa experienţă cu un preot al Mişcării şi după ce a auzit de probleme similare ale altor Episcopi, a luat decizia să nu le permită să activeze în Arhidieceza sa. Preoţii Mişcării Neocatecumenale se consideră împărţiţi în ascultare – faţă de Episcopul locului şi faţă de superiorul din Tokyo – ceea ce complică lucrurile. „Ei spun că vor să asculte de Episcopul din Dieceza de care aparţin, dar nu o fac, nu complet, sau oricum, nu suficient sau în mod corespunzător.” Problemele nu sunt legate doar de autoritate ci şi de modul de celebrare a Liturghiei. În timp ce preoţii Mişcării folosesc japoneza vernaculară la Liturghie, la cântări nu fac aşa. „Folosesc totul după spiritualitatea lui Kiko, care este foarte, foarte diferită de cultura şi de mentalitatea noastră”, a spus Arhiepiscopul Takami. În plus membrii Mişcării promovează celebrările lor ca superioare celor „imperfecte” ale preoţilor diecezani.
Este şi problema finanţelor. Mişcarea îşi ţine finanţele separat, ceea ce face mai dificilă partea de raportare către guvern şi slăbeşte parohiile. Episcopii japonezi deranjaţi de Mişcarea Neocatecumenală mai caută încă modalităţi de reglementare a situaţiei. Arhiepiscopul Takami a subliniat că toţi Episcopii sunt uniţi şi se vor supune deciziei Papei legat de viitorul Mişcării în Japonia. Propunerea lor către Papa a fost ca Mişcarea să îşi înceteze acolo activitatea timp de cinci ani, oferind un timp „în care să reflectăm la activităţile lor în Japonia”, a explicat prelatul. „La sfârşitul celor cinci ani vom fi gata să discutăm din nou cu ei. Nu dorim să plece şi să nu mai revină niciodată. Nu, nu. Dorim ca ei să lucreze într-un mod care să ne convină, iar pentru aceasta vor trebui să înveţe limba japoneză şi în special cultura japoneză.”
Referitor la stirea de mai sus doresc sa specific faptul ca Miscarea Neocatecumenala nu este o grupare „carismatica” asa cum se afirma, daca prin acest cuvant se intelege ca face parte din Miscarea de Reinnoire Carismatica prezenta in Biserica Catolica. Mereu apare aceasta confuzie chiar in presa catolica. In Biserica Catolica exista mai multe Miscari eleziale (Miscarea Focolarilor, Comunitatea Sant’Egidio, Comuniune si eliberare, Reinooirea Carismatica Catolica etc.). Miscarea Neo-catecumenala este una dintre aceste miscari, dar nu trebuie confundata – asa cum de foarte multe ori se intampla – cu Miscarea Carismatica. Se stie ca Neocatecumenalii au avut mai multe probleme cu ierarhia catolica, indeosebi cu privire la liturgie, insa nu e cazul nici al Reinnoirii Carismatice si nici a altor Miscari ecleziale, care nu au alta Liturgie decat pe aceea a Bisericii.
Pr. Victor-Emilian Dumitrescu