Cine este acest Isus?
06.01.2011, Vatican (Catholica) - Din nou mii de credincioşi şi de pelerini au venit în Piaţa San Pietro pentru întâlnirea cu Sfântul Părinte de la miezul zilei. Astăzi în Biserica Catolică de rit latin a fost sărbătorită Epifania. Înainte să se roage cu cei din Piaţă antifonul marian Angelus, Papa Benedict al XVI-lea a rostit câteva cuvinte. Le redăm în continuare după traducerea făcută de redacţia română a Radio Vatican.
Iubiţi fraţi şi surori,
Am celebrat în bazilică sărbătoarea Epifaniei. Epifania înseamnă manifestarea lui Isus la toate neamurile, reprezentate de magii, care au ajuns la Betleem din Răsărit pentru a aduce omagiu Regelui Iudeilor, a cărui naştere ei o cunoscuseră din apariţia unei noi stele pe cer (cf. Mt 2,1-12). Într-adevăr, înainte de sosirea magilor, cunoaşterea acestui eveniment se extinsese puţin dincolo de cercul familial: pe lângă Maria şi Iosif, şi probabil alte rude, el era cunoscut păstorilor din Betleem, care, auzită bucuroasa veste, au alergat să vadă copilul în timp ce era culcat încă în iesle. Venirea lui Mesia, aşteptatul neamurilor prezis de profeţi, rămânea astfel la început necunoscută.
Aşa a fost până când au ajuns la Ierusalim acele misterioase personaje, magii, care cer amănunte despre „Regele ideilor”, născut de curând. Fireşte, fiind vorba de un Rege, s-au dus la palatul regal, unde locuia Irod. Dar acesta nu ştia nimic despre atare naştere şi, foarte îngrijorat, a chemat la el imediat preoţii şi cărturarii, care, pe baza renumitei profeţii a lui Mihea (Cf 5,1), au spus că Mesia trebuia să se nască în Betleem. Şi într-adevăr, porniţi în acea direcţie, magii au văzut din nou steaua, care i-a călăuzit până la locul unde se găsea Isus. Intrând, s-au plecat cu faţa la pământ şi i s-au închinat, oferindu-i daruri simbolice: aur, tămâie şi smirnă. Iată epifania, manifestarea: venirea şi închinarea magilor este primul semn – desigur foarte surprinzător pentru toţi – al identităţii unice a fiului Fecioarei Maria. De atunci a început să se răspândească întrebarea care va însoţi toată viaţa lui Cristos, şi care în felurite moduri străbate secolele: cine este acest Isus?
Dragi prieteni, aceasta este întrebarea pe care Biserica vrea să o trezească în inima tuturor oamenilor: cine este Isus? Aceasta este neliniştea spirituală care îi stimulează misiunea: a-l face cunoscut pe Isus, Evanghelia sa, pentru ca fiecare om să poată descoperi pe chipul său omenesc chipul lui Dumnezeu, şi să fie iluminat de misterul iubirii Sale. Epifania prevesteşte deschiderea universală a Bisericii, chemarea ei de a vesti evanghelia la toate neamurile. Dar Epifania ne spune şi în ce mod Biserica realizează această misiune: reflectând lumina lui Cristos şi vestind Cuvântul său. Creştinii sunt chemaţi să imite serviciul pe care l-a făcut steaua pentru magi. Trebuie să strălucim ca fii ai luminii, pentru a atrage pe toţi la frumuseţea Împărăţiei lui Dumnezeu. Şi celor care caută adevărul, trebuie să le ofere Cuvântul lui Dumnezeu, care conduce la a recunoaşte în Isus „adevăratul Dumnezeu şi viaţa veşnică” (1In 5,20).
Încă o dată, simţim în noi o profundă recunoştinţă pentru Maria, Mama lui Isus. Ea este imaginea desăvârşită a Bisericii care dăruieşte lumii lumina lui Cristos: este Steaua evanghelizării. „Respice Stellam – Priveşte Steaua”, ne spune Sfântul Bernard: priveşte Steaua, tu care umbli în căutarea adevărului şi a păcii; îndreaptă-ţi privirea spre Maria, şi ea ţi-l va arăta pe Isus, lumină pentru fiecare om şi pentru toate popoarele.