Papa laudă apărarea creştinilor din Orientul Mijlociu
11.01.2011, Vatican (Catholica) - Papa Benedict al XVI-lea şi-a exprimat aprecierea faţă de ţările europene care au răspuns chemării de apărare a Orientului Mijlociu măcinat de atacuri violente. Aceasta s-a întâmplat ieri, la întâlnirea anuală cu membrii corpurilor diplomatice acreditate pe lângă Sfântul Scaun. Printre altele a spus că recentele atacuri asupra creştinilor din Irak şi Egipt „ne-au întristat profund”. La 30 decembrie, un val de 11 atacuri cu bombă a ucis doi creştini şi a rănit alţii 16 în Irak. Această violenţă a fost ultima într-o serie ce a început cu masacrul din 31 octombrie din Catedrala catolică siriană din Bagdad, ce s-a soldat cu peste 50 de morţi.
În plus, a spus Pontiful, „terorismul i-a lovit cu brutalitate pe creştini în timp ce se rugau”, cu referire la atacul din 1 ianuarie asupra unei biserici copte din Alexandria, Egipt, în urma căruia au murit 21 de persoane. „Această succesiune de atacuri este un alt semn al nevoii urgente ca guvernele regiunii să adopte, în ciuda dificultăţilor şi pericolelor, măsuri eficiente de apărare a minorităţilor religioase.” Sfântul Părinte şi-a exprimat aprecierea pentru „grija pentru drepturile celor mai vulnerabili şi înţelepciunea politică arată de unele ţări din Europa în ultimele zile prin apelul pentru un răspuns comun din partea Uniunii Europene în sprijinul creştinilor din Orientul Mijlociu.”
„Printre normele care prejudiciază dreptul persoanelor la libertate religioasă trebuie menţionată în particular legea împotriva blasfemiei din Pakistan.” Sfântul Părinte i-a încurajat pe „liderii acestei ţări să facă paşii necesari pentru abrogarea acestei legi, cu atât mai mult cu cât în mod clar serveşte ca pretext pentru acte de nedreptate şi de violenţă împotriva minorităţilor religioase. Uciderea tragică a guvernatorului regiunii Punjab arată nevoia urgentă de progres în această direcţie. Cultul adus lui Dumnezeu încurajează fraternitatea şi iubirea, nu ura şi diviziunea.” Papa a deplâns şi faptul că în numeroase ţări sunt „alte feluri de ameninţări la adresa exercitării depline a libertăţii religioase” în contextul în care „religia este tot mai marginalizată”.
„Creştinilor li se cere să acţioneze în anumite momente în practicarea profesiunii lor fără să ţină cont de convingerile lor religioase şi morale, sau chiar în opoziţie cu ele”, a subliniat Pontiful. „În acest context nu poţi să nu fii mulţumit de faptul că Consiliul Europei a adoptat în octombrie anul trecut o rezoluţie de apărare a dreptului la obiecţia de conştiinţă din partea personalului medical vizavi de anumite acţiuni ce violează grav dreptul la viaţă, precum avortul.” Şi-a exprimat şi aprecierea faţă de autorităţile unor ţări europene care „au sprijinit apelul făcut de guvernul italian în binecunoscutul caz legat de afişarea crucifixului în locuri publice.”
„Continuând reflecţia mea, nu pot să tac privitor la un alt atac asupra libertăţii religioase a familiilor din anumite ţări europene în care s-a introdus obligativitatea participării la cursuri de educaţie sexuală sau civică, ce pretind că transmit o viziune neutră despre persoană şi viaţă, dar în fapt reflectă o antropologie opusă credinţei şi raţiunii drepte.” Şi a continuat: „O proclamare abstractă a libertăţii religioase este insuficientă.” A explicat că „această regulă fundamentală a vieţii sociale trebuie să îşi găsească aplicaţie şi respect la fiecare nivel şi în toate domeniile; altfel, în ciuda afirmării corecte a principiului, există riscul ca să se facă nedreptăţi profunde cetăţenilor ce doresc să îşi trăiască şi să îşi practice liberi credinţa.”
Papa a mai spus că promovarea libertăţii religioase a comunităţilor catolice şi nu numai este scopul Sfântului Scaun în activitatea diplomatică. A afirmat că „religia nu reprezintă o problemă pentru societate” şi „nu este un izvor de discordie şi de conflict”. „Biserica nu caută privilegii, nici nu doreşte să intervină în domenii nelegate de misiunea ei, ci doar să îşi exercite această misiune în libertate.”