Evidenţierea patrimoniului creştin comun
24.01.2011, Stânceni (Catholica) - Sâmbătă şi duminică, 22-23 ianuarie, la Schitul „Sfânta Cruce” din Stânceni, jud. Mureş, au fost două zile marcate de întîlniri prilejuite de Octava de Rugăciuni pentru Unitatea Creştinilor. O noutate faţă de anii trecuţi, cu acelaşi prilej, a reprezentat-o întâlnirea din după-amiaza zilei de sâmbătă: călugăriţe din mănăstiri, confesiuni şi rituri diferite, dar oarecum vecine în spaţiu. Au fost prezente la Stânceni un număr de trei maici de la Mănăstirea Izvoru Mureşului (Harghita) conduse de Maica stareţă Miriam, două maici de la Mănăstirea Doamnei (Moglăneşti-HR) conduse de Maica stareţă Ecaterina şi cu binecuvântarea IPS Ioan de Harghita şi Covasna şi patru surori din Mănăstirea carmelitană (O.C.D.) din Sângeorgiu de Mureş (Mureş) conduse de Sr. Terez.
Gazda întâlnirii, Maica Eliane, o.c.d., le-a prezentat mai întâi fresca bisericii schitului, elocventă în trei privinţe: respectul pentru tradiţia bizantină, prezenţa carmelitană şi preocuparea ecumenică. A urmat rugăciunea Acatistului Maicii Domnului pe traseul marcat de cele patru foişoare din incinta schitului dedicate acestei rugăciuni, cântat/recitat pe rând, în română, maghiară şi franceză. Parcursul s-a încheiat la foişorul dedicat Sfântului Proroc Ilie, pe care este înscrisă de jur-împrejur, în mai multe limbi, o mărturisire inspirată de cuvintele acestuia din Biblie: „Viu eşti Doamne, Dumnezeul lui Israel, în faţa căruia stau”. Apoi, în trapeza schitului s-au făcut pe rând prezentările personale şi cele specifice mănăstirilor pe care le reprezentau. În încheiere, vecernia, în biserica schitului, cu un cuvânt de învăţătură din partea preotului schitului.
După-amiaza zilei de duminică a reunit prieteni mai vechi sau mai noi ai Schitului, localnici sau mai de departe, precum şi invitaţii ortodocşi: pr. Adrian Stoian, paroh în Topliţa a făcut o expunere cu tema „Rugăciunea, sfinţita maică a tuturor virtuţilor”, fiind prezent şi invitatul de anul trecut, pr. Petru Cătinean, împreună cu soţia. Întâlnirea s-a încheiat, la fel, cu celebrarea vecerniei, la care a ajuns şi pr. Emilian, stareţul Mănăstirii „Sfântul Proroc Ilie” din Topliţa, însoţit de doi confraţi; acesta, în final, a adresat un cuvânt de învăţătură. Au fost două după-amiezi în care cei prezenţi s-au exersat în a pune în prim-plan patrimoniul religios comun, iar deosebirile de confesiune, rit sau limbă în plan secund sau terţ. (Pr. Cornel Dîrle pentru BRU.ro)