Anularea irevocabilă a autorizaţiei pentru Cathedral Plaza confirmată
24.01.2011, Bucureşti (Catholica) - Curtea de Apel Alba-Iulia a constatat şi confirmat, printr-o hotărâre pronunţată în data de 19.01.2011, că decizia nr. 1025/2009 a Curţii de Apel Ploieşti, prin care fuseseră admise recursurile Primarului sectorului 1 al Municipiului Bucureşti şi ale beneficiarului autorizaţiei construcţiei autointitulate „Cathedral Plaza”, este desfiinţată irevocabil. Reamintim că prin decizia nr. 1989/2010, Curtea de Apel Suceava a admis cererea de revizuire a Arhiepiscopiei Romano-Catolice Bucureşti, a desfiinţat decizia anterioară a Curţii de Apel Ploieşti şi, în rejudecare, a respins cele două recursuri, formulate de Primarul sectorului 1 şi beneficiarul autorizaţiei construcţiei autointitulate „Cathedral Plaza”, cu consecinţa menţinerii sentinţei civile nr. 122/2009 a Tribunalului Dâmboviţa, prin care era anulată autorizaţia de construcţie.
Contrar afirmaţiilor beneficiarului şi unor informaţii apărute în mass media, soluţia Curţii de Apel Alba-Iulia, prin care s-a constatat că cererea de revizuire a deciziei de la Ploieşti a rămas fără obiect, nu confirmă sub nicio formă valabilitatea autorizaţiei, ci, dimpotrivă, întăreşte soluţia pronunţată de Curtea de Apel Suceava, şi anume anularea irevocabilă a autorizaţiei de construire a „Cathedral Plaza”.
„Curtea de Apel Alba-Iulia a considerat că hotărârea Curţii de Apel Suceava reprezintă dovada necesară şi suficientă privind anularea irevocabilă a autorizaţiei de construire. Societatea Millennium Building Development este beneficiara unei autorizaţii nelegale, adică nule, iar construcţia edificată ilegal afectează protecţia Catedralei Sf. Iosif şi a Palatului Mitropolitan, valori de cultură, artă şi istorie naţională şi universală, parte a patrimoniului european. Trebuie ca această ingerinţă brutală în peisajul construit al centrului istoric al Capitalei să dispară. Bucureştiul nu îşi poate permite să rămână în afara valorilor europene numai pentru a da satisfacţie unor grupuri de interese care contestă existenţa noastră şi formele de reprezentare a Bisericii Catolice din România, valorificand slăbiciunile autorităţilor locale”, a declarat secretarul eparhial al Arhiepiscopiei Romano-Catolice, pr. Gabriel Popa.
Arhiepiscopia Romano Catolica aşteaptă acţiuni concrete ale Municipalităţii pentru începerea dezasamblării construcţiei ilegale şi a eliberării domeniului public pe care aceasta îl ocupă. (Biroul de presă al Arhidiecezei de Bucureşti, pr. Ieronim Iacob, tel. 0733785554, email: prieronim@tiscali.it)