Trei reprezentanţi ai Sfântului Părinte în rugăciune pentru unitate la Catedrala
25.01.2011, Bucureşti (Catholica) - În ziua de duminică, 23 ianuarie 2011, Arhidieceza Romano-Catolică de Bucureşti, reprezentată de Păstorul ei, IPS Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit de Bucureşti, a primit vizita a trei reprezentanţi ai Sfântului Părinte, Papa Benedict al XVI-lea, aflăm de pe ARCB.ro. Cei trei reprezentanţi au fost IPS Santos Abril y Castello, Nunţiu Apostolic în Slovenia; IPS Ramiro Moliner Ingles, Nunţiul apostolic în Albania; şi omologul lor în România, IPS Francisco-Javier Lozano.
Împreună cu IPS Ioan Robu, înalţii diplomaţi ai Sfântului Scaun au concelebrat Sf. Liturghie în Catedrala „Sf. Iosif” din Bucureşti, celebrant principal fiind IPS Santos Abril y Castello şi au dorit să aducă şi „salutul fratern al Sfântului Părinte Benedict al XVI-lea, afecţiunea sa de părinte şi păstor al Bisericii universale”. Excelenţa sa, Mons. Santos Abril y Castello, s-a născut la Alfambra, în Spania şi a fost hirotonit preot în anul 1960. Intră în Diplomaţia Sfântului Scaun şi în 1985 este consacrat Episcop şi numit Arhiepiscop titular de Tamada şi reprezentant al Sfântului Părinte în Bolivia. După anul 1985 s-a aflat la conducerea a mai multor Nunţiaturi Apostolice: Camerun, Gabon, Guineea Ecuatorială, Iugoslavia, Argentina, Slovenia, Bosnia şi Herţegovina şi Macedonia. La data de 9 ianuarie 2011 a încetat misiunea sa de la Nunţiatura Apostolică din Slovenia, fiind numit Vice-Camerleng al Sfintei Biserici Romane la data de 22 ianuarie.
Excelenţa sa, Mons. Ramiro Moliner Ingles, este de origine tot spaniolă, fiind născut în Castelseras, Spania. A fost hirotonit preot în anul 1965 şi consacrat Episcop şi numit Arhiepiscop titular de Sarda în anul 1993. A fost între anii 1993-2008 Nunţiu Apostolic în Papua Noua Guinee, Insulele Solomon, Guatemala, Etiopia, Djibouti şi Delegat Apostolic în Somalia. Din anul 2008 este Reprezentantul Papei Benedict al XVI-lea în Albania. Cuvântul de zidire în credinţă a fost ţinut de IPS Ramiro Moliner Ingles, Nunţiul apostolic în Albania. Plecând de la Evanghelia zilei, luată din Sfânta Evanghelia după Sfântul Matei, Excelenţa sa a subliniat că prima învăţătură pe care ne-o oferă Cristos, care este şi o exortaţie, este cea a convertirii întrucât „s-a apropiat împărăţia lui Dumnezeu”. Şi Isus Cristos, a continuat Arhiepiscopul Ramiro, „a început imediat să caute persoanele care trebuiau să fie cu el pentru un anumit timp, iar apoi, ca şi martori a ceea ce au ascultat şi ce au văzut, să-i trimită în toată lumea să proclame acelaşi mesaj pe care Isus l-a primit din partea Tatălui”.
„Biserica îi aparţine lui Isus Cristos, şi nu lui Apolo, lui Petru sau lui Paul”, a explicat comentând textul lecturii a II-a din Duminica a III-a de peste an, un fragment din Prima Scrisoare către Corinteni a sfântului Paul (1,10-13.17). „Este o singură Biserică şi această Biserică e întemeiată pe apostolii care au transmis cuvântul lui Dumnezeu, mărturia sa, moartea şi învierea lui Isus Cristos”. Reamintind tuturor că suntem încă în Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creştinilor, iar tema pentru acest an a fost pregătită de creştinii din Ierusalim, Excelenţa sa a îndemnat la rugăciune pentru unitate în toate zilele şi nu numai în acest timp pentru că aceasta este voinţa lui Isus, este ceea ce Isus i-a cerut Tatălui său în Cenacol şi înaintea cât în timpul patimii sale: Ut unum sint (Ca toţi să fie una). Însă, a încheiat Nunţiul apostolic din Slovenia, realizarea ca toate comunităţile şi toţi creştinii să fie o singură Biserică, este o lucrare, o misiune imposibilă pentru puterile omeneşti şi poate fi numai un dar al Duhului Sfânt unitatea”. „Noi trebuie să facem tot ceea ce este posibil din partea noastră iar ceea ce noi putem să facem este să-i cerem lui Dumnezeu cu aceleaşi cuvinte ale lui Isus Cristos din timpul Ultimei Cine să implorăm fără încetare cerând Tatălui ut unum simus – ca toţi să fim una, aşa cum Isus este egal cu Tatăl şi Tatăl egal cu Isus, la fel şi noi să fim uniţi în iubire şi în credinţa cuvântului persoanei lui Isus Cristos, Mântuitorul nostru”.
Eu sper prin aceasta vizita a reprezentantilor Sfantului Scaun sa se concretizeze o vizita in Romania a Sfantului Parinte, ca o continuitate.
Asa cum reprezentantii Sfantului Scaun au venit in tara noastra si cum citesc ca reprezentanti din Etiopia au mers la Vatican, sper ca si reprezentanti din tara noastra sa fie primiti, atunci cand este timp, pentru „construirea” bazei unei vizite a Sfantului Parinte Papa Benedict al saisprezecelea pe aceste meleaguri.