Radio Vatican, un exemplu de evanghelizare
15.02.2011, Vatican (Catholica) - Radio Vatican, care tocmai a aniversat 80 de ani de existenţă, arată că tehnologia poate să fie pusă în slujba păcii şi evanghelizării, afirmă pr. Federico Lombardi, director al radioului dar şi al biroului de presă al Sfântului Scaun. Acesta a dedicat ediţia recentă a emisiunii Octava Dies de la televiziunea vaticană aniversării postului de radio, care a emis prima oară în 12 februarie 1931. Înfiinţarea radioului a fost încredinţată de Papa Pius al XI-lea lui Guglielmo Marconi (1874-1937), laureat al Premiului Nobel pentru fizică şi părinte al comunicaţiilor în eter.
Marconi, a amintit pr. Lombardi, spunea mereu: „Invenţiile mele sunt pentru salvarea omenirii, nu pentru distrugerea ei!” Preotul a subliniat că Radio Vatican se numără probabil printre puţinele iniţiative ce transpun cu fidelitate idealul lui Marconi, răspândind „mesajele de pace ale Papilor în lume, într-o lume frământată de războaie, cum a fost pe vremea Papilor Pius al XI-lea, Pius a XII-lea şi Ioan al XXIII-lea”. Iezuitul a spus că Radio Vatican a transmis sute de mii de mesaje ale familiilor prizonierilor şi refugiaţilor în timpul celui de-al doilea război mondial. În acei ani, i-a sprijinit şi consolat pe membrii Bisericilor locale oprimate de totalitarism. În cele opt decenii, postul de radio a prezentat „neîncetat valorile spirituale, perenitatea Evangheliei lui Isus, construind dreptatea şi pacea, dialogul dintre confesiunile creştine, dintre culturi, religii şi popoare”.
Drept urmare „ce misiune mai frumoasă şi-ar fi putut dori Marconi pentru invenţia sa?” Pr. Lombardi a continuat: „Trebuie să folosim pe mai departe cele mai noi tehnologii pentru aceste obiective. O facem suficient? Sunt invenţiile geniului uman pentru a salva sau pentru a distruge omenirea?” Acum 80 de ani, a amintit el, una dintre provocările ce erau la orizont o reprezenta limba – astăzi programele RV sunt în 47 de limbi. „Aceasta înseamnă că putem adapta mesajul la culturi şi la mentalităţi foarte diferite una de alta”, a explicat el. „Cred că trebuie să fim în dialog constant. Poate tocmai aceasta este noutatea la care să răspundem, adică să intrăm în lumea reţelelor sociale şi să îmbogăţim dimensiunea dialogului cu interlocutorii noştri.”