Predicaţi o relaţie personală cu Cristos
18.02.2011, Vatican (Catholica) - Papa Benedict al XVI-lea a afirmat că evanghelizarea vine din înţelegerea faptului că o relaţie personală cu Cristos este cheia împlinirii complete. Afirmaţia a fost făcută astăzi de Pontif, când i-a primit pe Episcopii filipinezi aflaţi la Roma pentru vizita ad limina. În discursul adresat lor în engleză, Sfântul Părinte a recunoscut numeroasele provocări cu care se confruntă naţiunea în sfera economică, dar, a spus el, „aceste obstacole ce stau în calea unei vieţi fericite şi împlinite nu sunt singurele piedici de care trebuie să se ocupe Biserica”.
„Cultura filipineză se confruntă de asemenea cu probleme mai subtile, inerente secularismului, materialismului şi consumerismului acestor vremuri.” Pontiful a avertizat apoi că omul „îşi creează pentru el însuşi un destin fals şi pierde din vedere bucuria eternă pentru care a fost creat” atunci când se crede auto-suficient şi liber de „dependenţa de Dumnezeu şi de împlinirea în El”. „Calea pentru a redescoperi adevăratul destin al omenirii poate fi găsită doar în restabilirea priorităţii lui Dumnezeu în inima şi mintea fiecărei persoane”, a mai afirmat Pontiful. Pentru a-l păstra pe Dumnezeu în centrul vieţilor oamenilor este nevoie de o predicare personală, „pentru ca fiecare catolic să ajungă în interiorul său la acel fapt ce schimbă vieţile oamenilor, şi anume că Dumnezeu există, că ne iubeşte şi că în Cristos găsim răspunsul la cele mai profunde întrebări ale vieţii.”
„Sarcina voastră în evanghelizare este de aceea să propuneţi o relaţie personală cu Cristos ca fiind cheia împlinirii totale”, le-a spus Papa Episcopilor filipinezi. „Pentru ca să poată să răspundă întrebărilor acestor vremuri, laicii trebuie să asculte mesajul Evangheliei în plinătatea lui, pentru a-i înţelege implicaţiile la nivel personal şi la nivelul societăţii, fiind astfel constant convertiţi de Domnul.” Episcopul Romei a continuat punând accentul în special pe tineri. I-a îndemnat pe Episcopi să le amintească acestora că „strălucirea acestei lumi nu le va satisface dorinţa naturală de fericire”. „Doar adevărata prietenie cu Dumnezeu va rupe legăturile de singurătate de care suferă umanitatea noastră fragilă şi va stabili o comuniune adevărată şi de durată cu ceilalţi, o legătură spirituală ce va naşte în noi dorinţa de a sluji nevoilor celor pe care îi iubim în Cristos.” Sfântul Părinte i-a îndemnat pe prelaţi să arate tinerilor „importanţa Sacramentelor ca instrumente ale harului şi asistenţei lui Dumnezeu”. A pus accentul în special pe Sacramentul Căsătoriei, „care sfinţeşte viaţa căsătorită dintru începuturile ei, pentru ca prezenţa lui Dumnezeu să susţină cuplurile în dificultăţile lor.”
Pontiful a afirmat că asistenţa pastorală a tinerilor urmăreşte stabilirea unui „primat al lui Dumnezeu în inimile lor”, conducând astfel la vocaţii la căsătoria creştină şi la „chemări de tot felul”. Sfântul Părinte a salutat succesul iniţiativei filipineze de promovare a vocaţiilor la preoţie şi viaţă consacrată, subliniind însă că „încă în multe Dieceze numărul de preoţi şi de parohii nu este suficient pentru a răspunde nevoilor populaţiei catolice în creştere”. „Alături de voi mă rog pentru tinerii filipinezi care simt chemarea la preoţie şi călugărie, ca să răspundă cu generozitate impulsurilor Duhului Sfânt. Fie ca misiunea Bisericii de a evangheliza să fie susţinută de darurile minunate pe care Domnul le oferă celor pe care îi cheamă!”