Iezuiţii în Moldova (1588 – 2010)
23.03.2011, Iaşi (Catholica) - Editura Presa Bună anunţă apariţia celui de-al doilea volum din colecţia „Historia catholicorum Moldaviae”, coordonată de pr. drd. Alois Moraru. După ce în ziua de 27 iunie 2009, cu ocazia aniversării a 125 de ani de la înfiinţarea Episcopiei Romano-Catolice de Iaşi a fost publicat volumul 1, „Incursiune în istoria Episcopiei Catolice de Iaşi (1884 – 27 iunie – 2009)”, acum când din cauza reconfigurării prezenţei iezuiţilor în România, Centrul Xaverianum şi comunitatea din Iaşi au fost suspendate, a fost realizat al doilea volum, intitulat: „Iezuiţii în Moldova (1588 – 2010)”.
Aşa cum subliniază autorul, doctorand de la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga”, din cadrul Academiei Române din Bucureşti, „abordarea detaliată a studierii istoriei prezenţei iezuiţilor în Moldova înseamnă de fapt o incursiune în istoria ultimelor patru secole a catolicismului din această zonă a ţării. Însă, dacă ţinem cont numai de aspecte strict legate de subiectul în studiu, această perioadă ar putea fi mult restrânsă întrucât, aşa cum vom constata pe parcursul prezentului demers ştiinţific, sesizăm diverse eclipse în prezenţa acestui ordin religios în istoria catolicismului din partea de nord-est a României de astăzi.” Pentru a ilustra cât mai clar şi succint prezenţa iezuiţilor pe teritoriul actualei Dieceze de Iaşi, pr. Alois Moraru a realizat o scurtă incursiune în istoria Societăţii lui Isus înainte de apariţia ei în Moldova, precum şi evidenţierea principalelor momente din istoria ei în alte zone ale României, în care iezuiţii au avut o contribuţie mai semnificativă. Autorul a evidenţiat rolul important pe care misionarii iezuiţi l-au avut în cadrul Bisericii Catolice din Moldova, începând cu eforturile primilor călugări de a-i aduce pe catolicii rătăciţi la credinţa adevărată şi terminând cu iniţiativele pe care contemporanii noştri le au în domeniul pastoral şi educativ. O apreciere particulară a fost adusă misionarilor care n-au cedat presiunilor politice, ci au preferat să-şi sacrifice chiar viaţa pentru apărarea „demnităţii soldatului lui Cristos”, asemenea sfântului Ignaţiu de Loyola.
Pentru a fi o carte de popularizare, autorul ne spune că „în prezentul studiu nu s-a propus decât o simplă şi sumară analiză a temei enunţate”, lăsând cititorilor posibilitatea de a trage propriile concluzii şi a le îmbogăţi cu informaţii ce au fost prezentate de alţi istorici. Lucrarea este structurată în opt capitole, fiind notabile realizările iezuiţilor din Cotnari şi Iaşi, mai ales şcolile catolice şi Seminarul diecezan, iar pentru ilustrare au fost inserate fotografii păstrate în Arhiva Episcopiei de Iaşi, dar şi în arhiva personală a autorului. (Material semnat de Ovidiu Bişog pentru Ercis.ro)