Lumina lumii. Papa, Biserica şi semnele timpurilor
18.06.2012, Iaşi (Catholica) - Editura Sapientia a Institutului Teologic Romano-Catolic din Iaşi anunţă apariţia cărţii „Lumina lumii. Papa, Biserica şi semnele timpurilor”, scrisă de Papa Benedict al XVI-lea şi tradusă în limba română de pr. dr. Mihai Pătraşcu. Cartea apare în colecţia „Creştinism în contemporaneitate” în formatul 14×20 cm, are 224 pagini şi poate fi procurată de la orice librărie catolică din ţară la preţul de 20 lei. Redăm câteva pasaje din prezentarea semnată de Andrei Dumitrescu.
Biserica este o comunitate de credinţă întemeiată de Isus Cristos din voinţa Tatălui şi însufleţită permanent de Duhul Sfânt până la sfârşitul veacurilor. Fiind o comunitate, ea este formată din oameni care trăiesc în mijlocul unei societăţi care nu întotdeauna a fost favorabilă credinţei. De aceea, „Biserica nu trebuie să se ascundă, credinţa trebuie să fie explicată; şi poate fi explicată pentru că este raţională”. Aceasta este premisa de la care pleacă această nouă carte-interviu a papei Benedict al XVI-lea, care a fost interpelat de jurnalistul german Peter Seewald, căruia papa i-a mai acordat două serii de interviuri, reunite în cărţile „Sarea pământului” (apărută în limba română la Editura „Sapientia” în anul 2005) şi „Dumnezeu şi lumea” (apărută în limba română la Editura „Sapientia” în anul 2009).
Cartea cuprinde discuţii pe marginea a 18 chestiuni actuale, grupate în trei tematici („Semnele timpurilor”, „Pontificatul” şi „Încotro mergem?”). În această nouă carte, tradusă din limba italiană de pr. dr. Mihai Pătraşcu, profesor de drept canonic la Institutul Teologic Romano-Catolic „Sf. Iosif” din Iaşi, Peter Seewald surprinde cititorul cu „incisivitatea” întrebărilor sale curajoase şi directe, care abordează teme de mare actualitate, precum criza economică globală, dictatura relativismului, problema abuzurilor sexuale înregistrate în rândul clerului, relaţia dintre Biserică, credinţă şi societate. Iar Papa, fiind pus în faţa acestor întrebări, îl surprinde atât pe Peter Seewald, cât şi pe oricare dintre cititorii interesaţi, deoarece se arată ca „un om tânăr şi modern, nu unul care petrece timpul stând cu mâinile încrucişate, ci unul care îndrăzneşte în mod curajos, care rămâne curios. Un învăţător sigur, dar şi incomod, pentru că vede că pierdem lucruri la care în realitate nu putem renunţa”.
Această carte, cu întrebări şi reflecţii de mare actualitate, se constituie într-o radiografie şi analiză obiectivă a lumii în care trăim, realizată din perspectiva Bisericii. Prin diversitatea subiectelor discutate, prin limbajul clar şi acurateţea informaţiilor, cartea devine accesibilă oricărui om doritor să cunoască realitatea Bisericii Catolice şi relaţia ei cu societatea contemporană.