Papa a botezat douăzeci de copii în Capela Sixtină
13.01.2013, Vatican (Catholica) - „Te botez în numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh.” Cu formula tradiţională a Botezului, Papa Benedict al XVI-lea i-a făcut membri ai Bisericii pe douăzeci de nou născuţi, băieţi şi fetiţe. „Bucuria ce vine din celebrarea Sfintei Naşteri”, a spus el, „îşi are astăzi împlinirea în sărbătoarea Botezului Domnului. La această bucurie se adaugă un motiv ulterior pentru noi care suntem reuniţi aici: în sacramentul Botezului care peste puţin timp îl voi administra acestor nou-născuţi se manifestă, de fapt, prezenţa vie şi activă a Duhului Sfânt care, îmbogăţind cu noi fii Biserica, îi dă viaţă şi o face să crească şi pentru asta nu putem să nu ne bucurăm.”
Ceremonia, care a avut loc în Capela Sixtină, urmează o tradiţie începută de Fericitul Papă Ioan Paul al II-lea. Noii botezaţi sunt toţi copii ai angajaţilor Vaticanului. În predica sa, apărută în traducere pe Ercis.ro şi preluată pe Magisteriu.ro, Sfântul Părinte a spus că Botezul lui Isus „este adevărata manifestare a Preasfintei Treimi, care dă mărturie despre divinitatea lui Isus, despre faptul că El este Mesia cel promis, Cel pe care Dumnezeu l-a trimis ca să elibereze poporul Său, pentru ca să fie mântuit”. Aceasta este împlinirea profeţiei lui Isaia: „Domnul Dumnezeu vine cu putere pentru a distruge faptele păcatului şi braţul Său exercită stăpânirea pentru a-l dezarma pe Cel Rău; dar să ţinem cont de faptul că acest braţ este braţul întins pe cruce şi că puterea lui Cristos este puterea Celui care suferă pentru noi: aceasta este puterea lui Dumnezeu, diferită de puterea lumii; aşa vine Dumnezeu cu putere pentru a distruge păcatul.”
Când copiii sunt botezaţi, a continuat Pontiful, ei sunt „uniţi în mod profund şi pentru totdeauna cu Isus, scufundaţi în misterul acestei puteri a Lui, adică în misterul morţii Sale, care este izvor de viaţă, pentru a participa la învierea Lui, pentru a se renaşte la o viaţă nouă.” Le-a amintit părinţilor că, cerând Botezul pentru copiii lor, „voi manifestaţi şi mărturisiţi credinţa voastră, bucuria de a fi creştini şi de a aparţine Bisericii”. Şi a continuat: „Nu este uşor să manifestăm în mod deschis şi fără compromisuri ceea ce credem, în special în contextul în care trăim, în faţa unei societăţi care îi consideră adesea în afara modei şi în afara timpului pe cei care trăiesc din credinţa în Isus.” Mulţi oameni, chiar şi unii creştini, văd relaţia cu Isus ca limitându-le libertatea. Dar urmarea lui Isus, a explicat Papa, ne duce dincolo de egoismul nostru, permiţându-ne să ducem o viaţă deplină, „în comuniune cu Dumnezeu şi deschisă faţă de ceilalţi”.
„Drumul credinţei care începe astăzi pentru aceşti copii se întemeiază de aceea pe o certitudine, pe experienţa că nu există nimic mai mare decât a-l cunoaşte pe Cristos şi a comunica altora prietenia cu El; numai în această prietenie se deschid realmente marile potenţialităţi ale condiţiei umane şi putem experimenta ceea ce este frumos şi ceea ce eliberează.”