Arhiepiscopul Fisichella prezintă o nouă expoziţie: Drumul lui Petru
08.02.2013, Vatican (Catholica) - În dimineaţa zilei de marţi, 5 februarie 2013, în Sala de Presă a Sfântului Scaun, Arhiepiscopul Rino Fisichella, preşedinte al Consiliului Pontifical pentru Noua Evanghelizare, a anunţat detaliile expoziţiei „Drumul lui Petru”, ce va avea loc la Castel Sant’Angelo în perioada 6 februarie – 1 mai 2013. Expoziţia a fost inaugurată în ziua de 6 februarie la ora 18 de către Cardinalul secretar de stat Tarcisio Bertone SDB. Au mai participat la conferinţa de presă don Alessio Geretti, curator al expoziţiei, şi Daniela Porro, superintendent al Consorţiului Muzeelor Romane. Expoziţia, una dintre iniţiativele Anului Credinţei, este un efort de colaborare între nouă ţări şi va include exponate datând începând din secolele al IV-lea şi al V-lea până la începutul secolului al XX-lea.
„Înainte de toate, este bine să explicăm motivaţia acestei expoziţii”, a spus Arhiepiscopul. „Credinţa exprimă nevoia omenirii de a privi în lăuntrul ei pentru a înţelege dorinţa de Dumnezeu care este înscrisă în inima oricărei persoane. Acest moment cultural pe care îl trăim este puternic caracterizat de mişcări contradictorii… Pe de o parte pare că există un sentiment general de oboseală şi indiferenţă care afectează şi credinţa noastră. O face să pară limitată la un grup mic de persoane şi neinteresantă pentru noile generaţii. Pe de altă parte, există un excesiv entuziasm pentru progresul ştiinţific şi noile stiluri de viaţă, ca şi când acestea ar fi soluţiile la problemele grave de astăzi. Nu arareori în acest caz, se ajunge să se susţină că este bine să se limiteze sfera credinţei la privat, negând efectele ei sociale sau culturale. În acelaşi timp, însă, este uşor să vedem că dorinţa de a ne bucura de frumuseţea naturii şi a lucrărilor de artă creşte constant… Astăzi, din fericire, căutăm în continuare ceva important şi profund, deoarece spiritul este condus de dorinţa de a cunoaşte şi a admira… Căutăm să contemplăm o frumuseţe care nu este trecătoare, deoarece a creat cultura şi se extinde de-a lungul secolelor, trezind întotdeauna uimire şi admiraţie faţă de geniul artistului şi pentru felul în care el a ştiut să creeze, condus de credinţă şi de abilităţile lui artistice”.
„Tocmai pentru a întări această dorinţă şi pentru a da glas nostalgiei după Dumnezeu, adesea latentă în multe persoane”, a continuat prelatul, „am decis să organizăm această expoziţie ca o călătorie de-a lungul secolelor pentru a ajunge să cunoaştem una dintre persoanele care a stimulat întotdeauna minţile artiştilor, pentru a căuta să înţelegem misterul său şi să îi dăm glas. Am dorit să relatăm ‘Drumul lui Petru’ în artă… Petru este imaginea omenirii care caută şi care găseşte, şi care, după ce a găsit, urmează. Din păcate el este de asemenea slab şi trădează, dar ştie şi cum să îşi ceară iertare. Condus de iubire, de o experienţă unică şi impetuoasă, el lasă totul în urmă pentru a proclama lumii misterul Învierii lui Cristos. Este o adevărată călătorie a credinţei, fără odihnă, pe care artiştii au surprins-o… în multe lucrări care dau mărturie despre frumuseţea ei”.
„Această expoziţie este un drum de creştere în credinţă, dar este de asemenea provocarea de a recunoaşte necesitatea la a crede ca răspuns la problema sensului, pe care o ridică viaţa. Privind la lucrările de artă, credincioşii şi necredincioşii au reacţii diferite, dar frumuseţea exprimă o chemare adresată tuturor la a asculta mesajul care poate fi perceput în liniştea contemplaţiei… Acesta este unul dintre motivele pentru care ne-am gândit că expoziţia nu trebuie să aibă loc într-un spaţiu religios, ci într-un spaţiu deschis în care toţi să poată avea acces fără prejudecăţi, conduşi doar de interesul pentru artă. Adevărata artă, pe de altă parte, ştie cum să ne provoace şi este bine să nu forţăm mâna cuiva cu prea multe cuvinte, pentru a nu risca să banalizăm mesajul său”.