Mons. Zimowski: recuperarea dimensiunii sacramentale în asistenţa celor bolnavi
10.02.2013, Roma (Catholica) - La celebrările pentru Ziua Mondială a Bolnavului, organizate în acest an în Bavaria, este prezent şi trimisul special al Papei, Arhiepiscopul Zygmunt Zimowski, preşedintele Consiliului Pontifical pentru Pastoraţia Serviciilor de Sănătate. Prelatul a prezidat duminică o Sfântă Liturghie la spitalul Schwabing din München. În cursul serii, Arhiepiscopul a mers la Sanctuarul marian de la Altötting, unde luni, în sărbătoarea liturgică a Fericitei Fecioare Maria de la Lourdes, se desfăşoară ceremoniile solemne pentru această importantă Zi Mondială, informează Radio Vatican.
În mesajul pentru Ziua Mondială a Bolnavului din acest an, pe tema „Mergi, şi fă şi tu la fel”, Papa Benedict al XVI-lea a propus ca model de urmat figura Bunului Samaritean. În Anul Credinţei, Papa a subliniat că îngrijirea pastorală a celor bolnavi trebuie să pornească mai întâi de toate de la Sacramente, mai precis de la Sacramentele vindecării, Spovada şi Ungerea bolnavilor, pentru a primi astfel Euharistia. Mons. Zimowski a declarat pentru Radio Vatican: „Am avut o întâlnire cu Sfântul Părinte miercurea trecută. I-am cerut binecuvântarea pentru aceste zile speciale. Luni, la Altötting, în faţa imaginii Maicii Domnului, celebrăm Sf. Liturghie. Este un Sanctuar de care Papa Benedict al XVI-lea se simte foarte ataşat, casa în care el s-a născut fiind la numai 16 km de sanctuar. Duminică, ne-am aflat la München, unde Sfântul Părinte a fost Arhiepiscop mai bine de cinci ani. Într-un anumit fel suntem, aşadar, pe urmele Papei Benedict, ale spiritualităţii lui, ale dimensiunii lui mariane, pentru că, asemeni Papei Ioan Paul al II-lea, şi el se încredinţează întotdeauna Sfintei Fecioare Maria.”
Întrebat ce l-a impresionat mai mult în Bavaria, prelatul a răspuns: „Revin la mesajului Papei, în care spune că Ziua Mondială a Bolnavului este un moment potrivit de reflecţie, rugăciune şi apropiere faţă de cei bolnavi. Aceste lucruri le-am făcut şi noi. În primele două zile, la simpozionul de la Eichstätt, am reflectat la tema Bunului Samaritean. Am făcut o vizită la bolnavii din clinica aceluiaşi oraş şi am vizitat un azil de bătrâni, unde a fost foarte impresionant. Fiecare bolnav şi persoană în vârstă care putea vorbi şi-a exprimat o intenţie de rugăciune. O bătrână, mama unui preot, a cerut Domnului ca fiul ei să aibă puterea de a face mult bine în parohia sa, asemeni Bunului Samaritean. Alţii s-au rugat pentru părinţii lor, de acum răposaţi. A fost cu adevărat un moment foarte mişcător. Ca Biserică, trebuie să avem inima deschisă la cei bolnavi şi suferinzi, la persoanele care au nevoie de ajutorul şi de inima noastră.”