Arhiepiscopul Vincent Nichols despre retragerea Papei
12.02.2013, Roma (Catholica) - Capul Bisericii Catolice din Anglia şi Ţara Galilor a lăudat curajul, umilinţa şi integritatea Papei, arătate în decizia de a renunţa la papalitate la sfârşitul acestei luni. Arhiepiscopul Vincent Nichols de Westminster spune că a cerut catolicilor şi tuturor credincioşilor din Marea Britanie să se roage pentru Papa şi pentru călăuzirea Sfântului Scaun de către Duhul Sfânt în următoarele săptămâni.
Vorbind la Radio Vatican cu Philippa Hitchen, preşedintele Conferinţei Episcopilor din Anglia şi Ţara Galilor a împărtăşit câteva dintre momentele sale favorite din acest pontificat, ce se va încheia în curând, vorbind despre provocările ce îl aşteaptă pe cel care îi va urma pe Scaunul Romei. „Ei bine, prima mea reacţie a fost să caut clarificări, deoarece ştirea era surprinzătoare […] dar reflectând asupra situaţiei am văzut că e vorba de o decizie foarte curajoasă, ce poartă caracteristicile Papei Benedict: curaj, umilinţă şi integritate. […] Am cerut oamenilor de toate credinţele să se roage pentru Papa Benedict, în faţa acestor evoluţii excepţionale, şi în al doilea rând să se roage pentru ca tot ce se va întâmpla în Sfântul Scaun să asigure continuitatea ministerului asociat Scaunului lui Petru. Cred că Sfântul Părinte a înţeles nevoile Bisericii foarte bine şi personal m-aş întoarce la două dintre declaraţiile sale recente: discursul către Curie din decembrie şi cel către corpurile diplomatice din ianuarie, în care schiţează cu claritate provocările ce stau în faţa Bisericii. Ele nu se schimbă, aşa că eu cred că ne-a dat, în aceste două discursuri, un fel de cadru a ce consideră necesar pentru următoarea fază a vieţii Bisericii.
„De departe, cel mai important moment pentru mine a fost vizita Sfântului Părinte aici în septembrie 2010. Am avut privilegiul de a călători cu el în papamobil, în drumurile prin Londra şi la Aula Westminster, unde a primit acea uimitoare şi profundă aclamare din partea personalităţilor de vârf ale Marii Britanii. Nu voi uita niciodată acele momente şi nu voi uita harul şi claritatea cu care a vorbit inimii societăţii britanice, recunoscând reuşitele Britaniei dar şi provocându-ne să ne implicăm mai substanţial în dialogul dintre lumea credinţei şi lumea secularismului. Aceasta rămâne o provocare pentru noi, dar a fost mărturia şi încrederea sa uimitoare în credinţă care a făcut ca liderii acestei ţări să răspundă atât de bine. […] Aşa că vizita în Marea Britanie, discursul de la Aula Westminster, Liturghia din Catedrala Westminster, beatificarea Cardinalului Newman […] sunt momentele cele mai calde cu Papa Benedict, pe care nu le voi uita niciodată.”