China către viitorul Papă: fără Taiwan şi fără interferenţe
20.02.2013, Beijing (Catholica) - China a transmis un mesaj pentru noul Papă, care va fi ales în luna martie, cerându-i să rupă relaţiile diplomatice cu Taiwanul şi să se abţină de la a interfera cu afacerile interne ale ţării în numele religiei. Reacţia Cardinalului chinez Joseph Zen a spus: „Vaticanul ar trebui să ignore această veche melodie!”
„China este dispusă să îşi dezvolte relaţiile cu Vaticanul dacă Vaticanul renunţă la legăturile diplomatice cu Taiwanul şi se abţine să interfereze cu afacerile interne ale Chinei”, a spus purtătorul de cuvânt al ministerului chinez de externe, Hong Lei, într-o declaraţie din 18 februarie apărută în organul oficial de presă al comitetului central al Partidului Comunist Chinez. Afirmaţia a fost făcută ca răspuns la întrebarea unui jurnalist despre reacţia Chinei la decizia Papei Benedict de a renunţa la scaunul papal începând din 28 februarie. „China speră că Vaticanul va arăta flexibilitate şi sinceritate, creând condiţii pentru îmbunătăţirea legăturilor China-Vatican sub noul Papă”, a mai spus Hong.
A cerut Vaticanului „să recunoască guvernul Republicii Populare Chineze ca singurul guvern legal reprezentând China, şi să recunoască Taiwanul ca parte a Chinei”. Cât priveşte „interferenţa” Vaticanului în problemele Chinei, este vorba de faptul că Papa are ultimul cuvânt – nu doar în China ci pretutindeni – în ceea ce priveşte numirea Episcopilor catolici, ceea ce este inacceptabil pentru Beijing, care de mult timp numeşte pe filieră comunistă Episcopii din aşa numita Biserică Catolică, în fapt o asociaţia patriotică, în timp ce Biserica Catolică adevărată se află în clandestinitate şi este continuu persecutată.
Cardinalul Joseph Zen a declarat pentru Vatican Insider: „China a întrerupt unilateral dialogul. Noi nu refuzăm niciodată dialogul.” Cu adevărat, China a întrerupt relaţiile diplomatice cu Sfântul Scaun şi l-a expulzat pe reprezentantul papal în 1951, la puţin timp după ce comuniştii au ajuns la putere. „Trebuie să demonstreze bună intenţie. Trebuie să fie umili şi să arate că vor să se schimbe. Trebuie să arate acestea cu sinceritate, în loc să spună tuturor celorlalţi cum să se comporte”, a mai susţinut Cardinalul.