Michel Quoist: Vorbeşte-mi despre iubire
25.02.2013, Iaşi (Catholica) - Editura Sapientia din Iaşi anunţă apariţia cărţii „Vorbeşte-mi despre iubire”, scrisă de Michel Quoist şi tradusă în limba română de Andrei Adam-Motyka. Cartea apare în colecţia Creştinism în contemporaneitate. „În lumea de astăzi iubirea s-a devalorizat îngrozitor de mult. În general, unii nici nu mai cred în iubire, cu atât mai mult în iubirea dintre soţi. Căsătoria, consideră ei, nu mai este necesară. Fidelitatea? – imposibilă; experienţa de probă? – indispensabilă; dragostea? – o plăcere fizică, o ‘tehnică’ ce se învaţă şi care trebuie să reuşească cu orice preţ…”, spune Michel Quoist în introducerea adresată cititorilor săi. Insistă, totodată, pe faptul că trebuie redat iubirii adevăratul său loc şi adevărata sa dimensiune, citim în prezentarea de pe Ercis.ro.
Cartea nu este o expunere sistematică care are ca temă iubirea, şi nici o culegere de „reţete” pentru a reuşi în dragoste. De asemenea, nu se vrea a fi nici o „poveste de dragoste” prezentată drept model. Este mai degrabă o culegere de reflecţii şi meditaţii despre iubire, cu scopul de a-i ajuta pe cititori să descopere sau să redescopere frumuseţea, măreţia, dar şi exigenţele iubirii. Cartea are două părţi, „A trăi înseamnă a iubi” şi „Chipul iubirii”, care prezintă, sub forma meditaţiilor, istoria unui tânăr care vizitează periodic un Înţelept cu scopul de a-i călăuzii paşii în dorinţa lui de a descoperi iubirea. Însă, după cum afirmă şi autorul, această istorioară constituie un mijloc convenţional, un pretext pentru a conduce cititorul la meditaţie. Autorul, prin faptul că prezintă o istorie imaginară, cu personaje ale căror portrete sunt abia schiţate, lasă libertatea imaginaţiei cititorului de a se regăsi dincolo de circumstanţele particulare comune şi de a descoperi aspiraţiile proprii ale inimii sale.
Această carte se limitează doar la unele aspecte ale iubirii, îndeosebi în cea de-a doua parte, unde autorul are în vedere iubirea dintre soţi şi dragostea copilului, punând în acelaşi timp un foarte mare accent pe dificultăţile întâmpinate în iubire. Prezintă aceste dificultăţi, pe de o parte, ca reacţie la atitudinea atâtor tineri şi tinere care rezumă iubirea la o simplă atracţie reciprocă şi la satisfacerea unei nevoi personale, şi, pe de altă parte, pentru numeroasele persoane decepţionate din cauza iubirii mult prea idealizate. Lucrarea se încheie cu un index care conţine mai multe fragmente ce pot fi folosite la adoraţie, adunări sau diferite alte celebrări. Cartea se adresează tuturor, dar îndeosebi tinerilor care sunt la început de drum şi vor să descopere în iubire o aventură superbă, dar anevoioasă, care durează o viaţă întreagă.