Instalarea noului Patriarh caldeean la Bagdad
11.03.2013, Bagdad (Catholica) - Săptămâna trecută, miercuri, noul Patriarh al Bisericii Caldeene, Preafericitul Louis Raphael I Sako, a celebrat în Catedrala Sf. Iosif din Bagdad Liturghia de intronizare. Ceremonia a fost transmisă de televiziunea irakiană, participând şi premierul Nouri al Maliki, precum şi preşedintele parlamentului irakian Osama al-Nujaifi.
În predica sa, noul Patriarh a vorbit despre viziunea şi liniile ce vor guverna slujirea sa în această funcţie, menţionând starea de martiriu în care trăiesc mulţi creştini în Irak. „Ceea ce am experimentat în termeni de suferinţă, încercări şi vărsarea de sânge a martirilor noştri, totul încorporat în misterul lui Cristos, poate să ne ajute să recunoaştem prezenţa lui Dumnezeu în mijlocul nostru, să ne întărească speranţa că Duhul Sfânt schimbă inimile oamenilor”, a spus el. „Furtuna trebuie să treacă.” În timpul predicii, Patriarhul Sako a anunţat convocarea Sinodului Bisericii Caldeene pe 5 iunie, la Bagdad. A confirmat intenţia de a actualiza liturgia şi metodele de predare, de înnoire „cu hotărâre şi curaj a structurilor Bisericii noastre, în spiritul Conciliului Vatican II şi al exortaţiei apostolice ‘Biserica în Orientul Mijlociu'”. Legat de ecumenism, a reînnoit propunerea de cooperare „în toate domeniile cu Biserica Asiriană a Răsăritului pentru atingerea unităţii”.
„Anul acesta, cu voia lui Dumnezeu, va fi ultimul an în care vom celebra Paştele după calendare diferite, deoarece în viitor Paştele va fi celebrat în Irak la aceeaşi dată”, a spus Patriarhul Sako. Noul Patriarh s-a adresat şi comunităţii musulmane din Irak spunând că „împreună cu ei vom merge în profunzime în punctele de convergenţă dintre noi şi vom respecta punctele de divergenţă”. Într-o alocuţiune de după Liturghie, Patriarhul Sako s-a adresat creştinilor care simt tentaţia să îşi părăsească ţara. „Vă cunosc temerile, dar vă invit să trăiţi realitatea zilei cu credinţă şi speranţă”, le-a spus el. „Nu sunteţi o minoritate în această ţară; aţi fost aici de două mii de ani şi sunteţi la originea acestei ţări. Împreună cu musulmanii, care au venit din peninsula arabă, aţi contribuit la construcţia culturii arabe şi musulmane prin traduceri, scrieri şi Bayt al-Hikma (Casa Înţelepciunii). Aţi trăit cu ei la bine şi la rău. De ce se mai teme atunci turma mică? Nu vă izolaţi şi nu emigraţi. Indiferent de presiunile la care sunteţi supuşi, aceasta este ţara voastră şi contribuţia pe care o puteţi da nu depinde de numărul vostru ci de atitudine.”