Cadoul Papei Benedict: Giulgiul în transmisie tv
11.03.2013, Denver (Catholica) - Decizia Papei Benedict al XVI-lea de a permite o transmisiune tv cu Giulgiul din Torino pe data de 30 martie, în Sâmbăta Mare, reprezintă un fel de ultim cadou al celui care acum este Papă emerit. Au apreciat decizia şi specialişti în istoria Giulgiului din Torino, despre care se crede că ar fi fost pânza ce a învelit trupul mort al lui Isus Cristos, martoră inclusiv a învierii.
„Papa Benedict al XVI-lea, când a vizitat Giulgiul în 2010, a vorbit despre el făcând trimitere la Sâmbăta Mare”, a declarat pentru CNA John Jackson, co-fondator al Centrului pentru Giulgiul din Torino din Colorado. „Ţinând cont că toate afirmaţiile sale de atunci erau legate de Sâmbăta Mare, este potrivit ca transmisiunea televizată să aibă loc chiar în Sâmbăta Mare”, a mai spus el. Giulgiul poartă misterioasa imagine a unui bărbat care ale cărui răni indică răstignirea. Este păstrat în Catedrala Sf. Ioan Botezătorul din Torino, Italia, şi este expus publicului foarte rar. În general între expunerile publice ale Giulgiului trec zeci de ani, ceea ce face cu atât mai semnificativ acordul pentru transmisiunea tv.
Acest acord a fost anunţat de Arhiepiscopul Cesare Nosiglia de Torino la 1 martie, în contextul Anului Credinţei. Prelatul a spus că a obţinut consimţământul Papei Benedict înainte ca acesta să îşi anunţe retragerea. Transmisiunea va fi disponibilă întregii lumi, via Rai 1. „Giulgiul ne aminteşte desigur de patima, moartea şi înmormântarea Domnului nostru Isus Cristos, de Vinerea Mare, ziua în care Biserica aminteşte şi celebrează Patima lui Cristos”, spunea atunci Arhiepiscopul Nosiglia. „Sâmbăta Mare este o zi de tăcere şi de meditaţie asupra morţii Domnului, dar şi o zi bucuroasă de aşteptare a luminii învierii, care va exploda în marea celebrare a Vigiliei pascale.” Giulgiul, a mai subliniat prelatul, „este o mărturie a acestui dublu mister: ne duce înapoi în întunericul mormântului, dar ne şi deschide calea pentru a primi lumina care va ieşi din el în momentul învierii”.
Transmisiunea din Sâmbăta Mare este a doua din istorie, prima având loc în 1973. „Este în onoarea împlinirii a 40 de ani de la prima expunere prin televiziune”, a explicat Jackson. Transmisiunea va dura aproximativ o oră şi va fi parte a unei celebrări conduse de Arhiepiscopul Nosiglia. Acesta mai spunea în declaraţia din 1 martie: „Giulgiul nu este un semn al înfrângerii, ci al victoriei vieţii asupra morţii, a iubirii asupra urii şi violenţei, a speranţei asupra disperării… Faţa Omului Durerilor, care este faţa fiecărui om de pe pământ, reprezintă suferinţa, moartea, vorbind şi despre iubire şi dăruire, despre har şi iertare.” Şi adăuga că Giulgiul ne aminteşte de „proclamarea morţii şi învierii lui Cristos”, care este în centrul misterului creştin. Prelatul şi-a exprimat şi speranţa că „acest eveniment mondial va aduce lumină şi pace în inimile numeroşilor oameni care îl vor urmări, necesare în aceste vremuri complexe”.