Papa Francisc: adesea opunem rezistenţă Duhului Sfânt
16.04.2013, Vatican (Catholica) - În timp ce unii catolici ar dori să anuleze reformele Conciliului Vatican II, alţii în schimb încearcă să îi înalţe un monument în loc să trăiască pe deplin învăţăturile lui, a spus Papa Francisc. La predica de azi-dimineaţă, din capela Casei Sf. Marta, Pontiful a spus că creştinii trebuie să se lupte cu tentaţia de a „supune” Duhul Sfânt. „Ca să vorbim cinstit: Duhul Sfânt ne sâcâie”, a spus el. Duhul „ne scutură, ne pune în mişcare, împinge Biserica înainte”. Dar prea adesea catolicii sunt ca Apostolul Petru pe muntele unde Isus s-a schimbat la faţă. Ei, ca Petru, spun: „O, ce bine este să fim cu toţii aici”, dar „nu ne deranja”.
„Dorim ca Duhul Sfânt să doarmă”, a continuat Papa Francisc. „Dorim să domesticim Duhul Sfânt şi aceasta nu se poate pentru că este Dumnezeu, iar El este acea suflare care vine şi se duce şi tu nu ştii de unde.” Duhul Sfânt este tăria lui Dumnezeu, a mai spus Sfântul Părinte. Duhul Sfânt „ne dă mângâiere şi ne dă forţa să mergem înainte”, iar acest mers înainte poate fi partea care ne sâcâie. Oamenii cred că este mai bine să stăm confortabil, dar nu aşa ceva aduce focul Duhului Sfânt. În timp ce catolicii de astăzi vorbesc mai confortabil despre Duhul Sfânt decât cei de acum 50 de ani, nu înseamnă că tentaţia de a „supune” Duhul s-a diminuat, a mai spus el.
Papa Francisc a spus că reacţiile la Conciliul Vatican II reprezintă un prim exemplu. „Conciliul a fost o frumoasă lucrare a Duhului Sfânt”, a spus el. „Dar după 50 de ani, am făcut tot ceea ce Duhul Sfânt în Conciliu ne-a spus să facem?” Pontiful a întrebat dacă sunt cumva catolicii deschişi către „acea continuitate spre creşterea Bisericii”, indicată de Conciliu. Răspunsul, a spus el, este „nu”. Catolicii sunt dispuşi să celebreze a 50-a aniversare a deschiderii Conciliului Vatican II, din 1962, dar doresc să facă aceasta mai degrabă „construindu-i un monument” decât schimbând ceva. În acelaşi timp, a spus Papa Francisc, „sunt voci care spun că trebuie să ne întoarcem înapoi. Aceasta înseamnă a fi încăpăţânat, înseamnă a dori să îmblânzeşti Duhul Sfânt, înseamnă a deveni ‘nepricepuţi şi greoi de inimă'”, asemenea discipolilor dezamăgiţi pe drumul spre Emaus.
Acelaşi fenomen se regăseşte şi în vieţile personale ale creştinilor, a susţinut Pontiful. „Duhul Sfânt ne împinge” să trăim Evanghelia mai serios, dar adesea rezistenţa este răspunsul nostru. Papa Francisc şi-a încheiat predica încurajându-i pe toţi să se roage pentru a fi docili faţă de Duhul Sfânt, „faţă de Duhul care vine la noi şi ne împinge înainte pe calea sfinţeniei”. Astăzi fiind ziua Papei emerit Benedict al XVI-lea, Papa Francisc şi-a început Liturghia amintindu-l şi spunând: „Oferim Sfânta Liturghie pentru el, pentru ca Domnul să îi fie alături, să îi dea mângâiere şi consolare”.