Să recunoaştem acţiunea din fiecare moment a Duhului Sfânt
07.05.2013, Vatican (Catholica) - Un „prieten” care în fiecare zi se face pentru fiecare dintre noi „tovarăş de drum”, aşa este Duhul Sfânt potrivit Papei Francisc, care în dimineaţa zilei de luni, 6 mai 2013, a celebrat ca de obicei Sfânta Liturghie în Capela din Domus Sanctae Marthae. Pentru a-l cunoaşte pe Duhul Sfânt, mai ales pentru a recunoaşte acţiunea Lui în viaţa noastră, „este importantă practica examinării conştiinţei” în fiecare seară înainte de a adormi. Sfântul Părinte, referindu-se la Evanghelia lui Ioan (15,26-16,4), a amintit momentul în care Isus şi-a luat rămas bun de la discipoli, asigurându-i că „nu îi va lăsa singuri, îl va trimite pe Duhul Sfânt”. Cu această promisiune, „Domnul continuă să explice cine este Duhul Sfânt, ce face în noi Duhul Sfânt. Şi astăzi, ne spune un lucru care ne pune pe gânduri: ‘El va da mărturie despre Mine’. Duhul Sfânt este tocmai Dumnezeu, Persoana divină care dă mărturie despre Isus Cristos în noi. El este cel care ne spune: ‘Acesta este Isus Domnul. Aşa acţionează Domnul. Aceasta este calea lui Isus’. Şi îl numeşte Paraclet, adică acela care apără, care este întotdeauna alături de noi pentru a ne susţine”.
„Viaţa creştină nu poate fi înţeleasă fără prezenţa Duhului Sfânt: nu ar fi creştină. Ar fi o viaţă religioasă, păgână, evlavioasă”, ca aceea a celor care „cred în Dumnezeu, dar fără vitalitatea pe care Isus o doreşte pentru discipolii Săi”. Duhul Sfânt este cel care ne dă mărturie despre Isus „pentru ca noi să putem da mărturie în faţa altora”. Comentând prima lectură, luată din Faptele Apostolilor (16,11-15), Pontiful a propus exemplul Lidiei, femeia care îl asculta pe Paul: „Se spune despre ea că Domnul i-a deschis inima pentru a adera la cuvântul spus de Paul. Acest lucru îl face Duhul Sfânt: ne deschide inima pentru a-l cunoaşte pe Isus”. Acţionează în noi „de-a lungul întregii zile, de-a lungul întregii noastre vieţi, ca martor care ne spune unde este Isus”.
Momentul cel mai bun pentru a-l descoperi este, potrivit Papei, sfârşitul zilei, când, după un obicei propriu creştinilor, se face examinarea conştiinţei. Înainte de a merge la culcare, creştinul „se gândeşte la ceea ce s-a întâmplat”, la ceea ce „a spus Domnul, ce a făcut Duhul Sfânt în mine. L-am simţit pe Duhul Sfânt, sau am privit în altă parte? Acest exerciţiu al examenului de conştiinţă ne face bine, deoarece înseamnă tocmai a deveni conştienţi de ceea ce a făcut în inima noastră Domnul în această zi, ceea ce a făcut Duhul Sfânt”. Acest lucru „ne ajută să facem prezentă în orice moment rodnicia Paştilor, aşa cum am cerut astăzi în rugăciune. Să cerem harul de a ne obişnui cu prezenţa acestui tovarăş de drum: Duhul Sfânt; a acestui mărturisitor al lui Isus, care ne spune unde este Isus, cum să îl găsim pe Isus, ce ne spune Isus”.
Isus însuşi ni l-a lăsat ca prieten. Aşadar, a reafirmat Papa Francisc, este bine să ne păstrăm obiceiul „de a ne întreba, înainte să se încheie ziua: ‘Ce a făcut astăzi Duhul Sfânt în mine? Ce mărturie mi-a oferit? Cum mi-a vorbit? Ce mi-a sugerat?” Este o prezenţă divină care ne ajută să mergem înainte în viaţa noastră de creştini”. Episcopul Romei a adresat la sfârşit tuturor invitaţia la a cere acest har pentru ca „în fiecare moment să avem prezentă rodnicia Paştilor”. Între concelebranţi s-au numărat Cardinalul Angelo Comastri, care i-a însoţit pe câţiva angajaţi ai Fabricii Sf. Petru, ai Trezoreriei şi ai Muzeului Bazilicii Vaticanului.