Prima Spovadă cu Împărtăşanie solemnă în Noaptea Sfântă a Învierii la Dublin
16.05.2013, Dublin (Catholica) - Pentru comunitatea românească greco-catolică din Dublin, noaptea de 4 mai 2013 a fost un moment extraordinar de trăire pascală, bucurie şi mulţumire sufletească. La eveniment au participat şi Mons. Walsh Frances, de la pro-Catedrala din Dublin, care a citit evanghelia în limba engleză, pr. Andris Solims, responsabilul pentru emigranţii din Letonia în Dublin, care a citit evanghelia în limba italiană, şi pr. Eugen Timpu, responsabil cu misiunea romano-catolică românească, la Dublin, care a citit evanghelia în limba română.
În această Noapte Sfântă a Învierii Domnului Cristos, şapte copii au primit Sfânta Taină a Spovedaniei şi Împărtăşania Solemnă, pentru care s-au pregătit. A urmat slujba Utrenia Învierii, iar înainte de Dumnezeiasca Liturghie, copilaşii au cântat „Din Mormântul întunecat”. La momentul cuminecării celor 7 copilaşi, li s-a amintit să nu uite de acest moment solemn, pentru care au fost pregătiţi, şi să îi însoţească mereu în viaţă, asemenea lumânării aprinse, pe care fiecare o ţinea în mână, care simbolizează sufletul aflat în comuniune şi în harul lui Dumnezeu. Aşa cum luminează lumânarea din mâna lor, aşa trebuie ei să lumineze în faţa lumii prin credinţă, iubire şi o bună mărturisire creştină. În amintirea acestui moment important din viaţa lor, copiii au primit o diplomă de la Prima Spovadă şi Împărtăşanie Solemnă.
Biserica a fost arhiplină, numărul credincioşilor depăşind 300 de persoane. Ei au reprezentat varietatea României: Dolj, Ilfov, Ploieşti, Iaşi, Botoşani, Braşov, Bihor, Sălaj, Alba, Sibiu, Cluj, Bistriţa-Năsăud, Satu Mare, Maramureş şi Republica Moldova. În predica sa, pr. Vasile a făcut o legătură între Învierea lui Cristos şi Învierea sufletului prin Sfânta Spovadă şi Împărtăşanie: „Dragii mei, am venit cu toţii în această seară luminoasă, în această parohie românească greco-catolică, pentru a celebra întreg ceremonialul Învierii Domnului. Această săptămână pe care am încheiat-o ne-a prezentat patima, suferinţa şi moartea Domnului Cristos pe cruce, pentru mântuirea noastră. Iar în noaptea aceasta, ne-am adunat cu toţii să îl onorăm pe Isus, pentru evenimentul principal al Învierii Sale din morţi, care, de 2000 de ani, a marcat întreaga istorie umană. Da, am venit pentru a-i mulţumi Domnului şi în acelaşi timp, am venit să îi prezentăm Domnului slăbiciunile, păcatele, neputinţele, nerealizările şi nevoile noastre.”
Pr. Vasile a făcut apel la sensibilitate şi responsabilitatea celor prezenţi: „Dragii mei, mulţi dintre emigranţii noştri români sunt copleşiţi de grijile vieţii, de lipsuri, de instabilitatea locului de muncă, de dorul după părinţi care au rămas singuri sau după copilaşii care au rămas cu bunicii, marcaţi şi ei de dorul după părinţii lor. Aceasta este o situaţie reală. Toţi au plecat cu scopul de a-şi construi o viaţă nouă, mai bună, mai decentă, mai demnă. Şi aceasta nu este păcat, nu este un rău. Rău este atunci când îi uităm pe cei dragi, atunci când ne uităm responsabilităţile, când ne uităm ţinta spre care trebuie să călătorim. Atunci este trist când uităm şi renunţăm la idealul cel mai frumos, la Isus şi la cei dragi de acasă.”
„Vă îndemn pe fiecare, nu uitaţi să rămâneţi credincioşi lui Isus Cristos şi celor dragi, familiei şi veţi rămâne fericiţi! Acceptaţi ca Isus cel Înviat să intre în viaţa voastră şi primiţi-l cu credinţă, încredere şi dragoste: El este viaţa!” La sfârşitul întregului ceremonial s-au binecuvântat bucatele şi paştele, după care fiecare credincios a primit un ou roşu, o bucată de cozonac şi un pahar cu paşte. În final, părintele Vasile a mulţumit frumos tuturor şi le-a urat:”Paste fericit şi binecuvântat. Cristos a Înviat!” (după materialul semnat de pr. Vasile Orghici,responsabil cu misiunea greco-catolică la Dublin şi Gorey, pentru BRU.ro)