Papa Francisc: Surprizele Duhului aduc fericire
21.05.2013, Vatican (Catholica) - Aproximativ 200.000 de pelerini au umplut duminică, 19 mai, Piaţa San Pietro pentru a celebra Rusaliile cu Papa Francisc, care i-a invitat să fie deschişi „surprizelor lui Dumnezeu”, deoarece acestea aduc adevărata fericire. „Nu este noutatea de dragul noutăţii, căutarea noului pentru a depăşi plictiseala, aşa cum se întâmplă adesea în timpul nostru”, a explicat Sfântul Părinte. „Noutatea pe care Dumnezeu o aduce în viaţa noastră este ceea ce într-adevăr ne realizează, ceea ce ne dăruieşte adevărata bucurie, adevărata seninătate, pentru că Dumnezeu ne iubeşte şi vrea numai binele nostru.”
Liturghia de la ora 10.30 a fost celebrată cu membri ai mişcărilor şi asociaţiilor Bisericii din Europa, Asia şi Africa. Aceştia au sosit în Roma pentru o serie de evenimente încadrate în Anul Credinţei, printre care vizitarea mormântului Sfântului Petru, dar şi mărturii. Întâlnirea lor cu Papa a început sâmbătă după-masa, când a ţinut o veghe de rugăciune cu ei, şi s-a încheiat cu Liturghia de duminică. Sfântul Părinte şi-a dedicat predica identificării a trei căi prin care Duhul Sfânt lucrează în vieţile creştinilor: noutatea, armonia şi misiunea.
Vorbind despre noutatea adusă de Duhul Sfânt, a explicat că trebuie să ne lăsăm călăuziţi de El în vieţile noastre, în fiecare decizie pe care o luăm. A propus şi o serie de întrebări pentru reflecţie personală. „Să ne întrebăm astăzi: suntem deschişi la ‘surprizele lui Dumnezeu’? Sau ne închidem, cu frică, la noutatea Duhului Sfânt? Suntem curajoşi pentru a merge pe noile drumuri pe care noutatea lui Dumnezeu ni le oferă sau ne apărăm, închişi în structuri şubrede care au pierdut capacitatea de primire? Ne va face bine să ne punem aceste întrebări în timpul întregii zile.”
A subliniat apoi că lucrarea Duhului este de a da daruri diferite oamenilor, creând diversitate în Biserică, dar nu spre haos ci spre armonie. „Unul dintre Părinţii Bisericii are o expresie care îmi place mult: Duhul Sfânt ‘ipsa harmonia est’. El este chiar armonia. Numai El poate să provoace diversitatea, pluralitatea, multiplicitatea şi, în acelaşi timp, să realizeze unitatea. Şi aici, când noi suntem cei care vrem să facem diversitatea şi ne închidem în particularismele noastre, în exclusivismele noastre, aducem dezbinarea; şi atunci când noi suntem cei care vrem să facem unitatea după planurile noastre umane, ajungem să aducem uniformitatea.”
La final a vorbit despre misiune. „Duhul Sfânt ne face să intrăm în misterul lui Dumnezeu cel viu şi ne salvează de pericolul unei Biserici gnostice şi al unei Biserici autoreferinţiale, închisă în ţarcul ei; ne stimulează să deschidem uşile pentru a ieşi, pentru a vesti şi a mărturisi viaţa cea bună a Evangheliei, pentru a comunica bucuria credinţei, a întâlnirii cu Cristos. Duhul Sfânt este sufletul misiunii.” Şi a invitat din nou la reflecţie personală: „Să ne întrebăm dacă avem tendinţa de a ne închide în noi înşine, în grupul nostru, sau dacă lăsăm ca Duhul Sfânt să ne deschidă la misiune.” Şi-a încheiat predica cu o invocare în limba latină: „Veni, Sancte Spiritus!” (Vino, Duhule Sfânt).