Requiem pentru Ormós Zsigmond la Timişoara
21.05.2013, Timişoara (Catholica) - Cu ocazia aniversării a 200 de ani de la naşterea renumitului om politic şi de cultură Ormós Zsigmond (1813-1894), fost prefect al comitatului Timiş, respectiv reprezentant al acestui comitat şi al oraşului Timişoara în parlamentul budapestan în a doua jumătate a veacului al XIX-lea, duminică, 12 mai 2013, pr. János Kapor, paroh al bisericii „Millennium” (Timişoara II Fabric) a celebrat începând cu orele 11.30 un requiem solemn în biserica din Timişoara-Fabric la intenţia ilustrului răposat.
Cu această ocazie viaţa şi activitatea lui Ormós Zsigmond, jurist, politician, scriitor, ziarist, critic şi istoric de artă (a studiat istoria artei şi a efectuat îndelungate călătorii de studii în Italia, Germania, Austria şi Franţa), mare mecena al artelor bănăţene, fondatorul Muzeului de Artă din Timişoara şi binefăcător al oraşului au fost elocvent rememorată de către János Szekernyés, critic de artă timişorean. Din cuprinsul prezentării cei prezenţi au putut afla că fostul comite de Timiş a văzut lumina zilei la Pecica (azi în judeţul Arad), într-o familie profund religioasă. După absolvirea şcolilor elementare Ormós Zsigmond şi-a continuat studiile medii în cadrul Liceelor Piariştilor din Timişoara şi Szeged, unde a şi susţinut examenul de maturitate (bacalaureatul). Legătura strânsă a tânărului Ormós Zsigmond cu Biserica Romano-Catolică i-a marcat întreaga viaţă şi activitate. Printre binefăcătorii săi s-au numărat doi dintre Episcopii de Cenad, Jozsef Lonovics şi Alexander Bonnaz, cel din urmă celebrând şi Sfânta Liturghie solemnă cu ocazia investirii lui Ormós Zsigmond în funcţia de prefect al comitatului Timiş.
Fiind un pasionat colecţionar de obiecte de artă, a pus bazele Societăţii de Arheologie şi Istorie din Ungaria de Sud, adică ceea ce a constituit mai târziu nucleul Muzeului Banatului, dar şi al Muzeului de Artă din Timişoara. Colecţia lui de pictură, grafică şi artă decorativă italiană, flamandă, germană, austriacă, maghiară şi bănăţeană, constând din lucrări de primă mână, respectiv copii după mari maiştri, a intrat în patrimoniul asociaţiei menţionate, după moartea sa, prin donaţia lui testamentară. Cele mai importante cărţi şi lucrări ale ilustrului bănăţean dau dovadă de asemenea de o profundă legătură şi respect faţă de Biserică. În cărţile editate se găsesc capitole dedicate descrierii a mai multor biserici, dar şi a multor obiecte de artă religioasă. Fiind ales comite, Zsigmond Ormós a avut o contribuţie de seamă şi în reconstruirea bisericii romano-catolice din Timişoara I. Cetate, Sfânta Ecaterina. Savantul Ormós Zsigmond s-a stins din viaţă la Budapesta, în 1894. (text&foto: Sipos Enikő)