Sfinţirea noii biserici din Vărădia
22.05.2013, Lugoj (Catholica) - În Duminica a treia după Paşti, la 19 mai 2013, PS Alexandru Mesian, Episcop de Lugoj, s-a aflat în mijlocul credincioşilor din parohia Vărădia (protopopiatul de Oraviţa), cu ocazia sfinţirii noului lăcaş de cult cu hramul „Coborârea Sfântului Spirit”, în urma lucrărilor finale de restaurare. Preasfinţia Sa a fost însoţit de Mons. Angelo-Narcis Pop, Vicarul General al Episcopiei de Lugoj.
Parohia Vărădia a luat fiinţă în anul 1857 când a trecut la unire aproape întreaga comună. În anul 1903 au existat 1827 de greco-catolici, ortodocşi 1300, iar romano-catolici 233. Biserica a fost construită în anul 1890. În această comunitate au existat două parohii greco-catolice. Casa parohială, biserica şi toate bunurile au fost confiscate de regimul ateo-comunist în anul 1948 şi nu au fost nici până în prezent retrocedate. Între 1948 şi 1990 Biserica Greco-Catolică Română a fost suprimată şi interzisă cât timp puterea comunistă a guvernat România prin dictatură, preoţii şi Episcopii au fost încarceraţi şi omorâţi în închisori, iar bunurile materiale confiscate de către stat.
La 20 noiembrie 1995, după şase ani de la căderea comunismului în România, s-a reînfiinţat parohia Vărădia. Slujbele religioase s-au ţinut în diferite locuri improvizate, iar administrarea parohiei s-a făcut succesiv de mai mulţi preoţi: pr. Silviu Bindea, pr. Jarca Miron, pr. Cozmuţa Ovidiu, pr. Posteucă Leon şi pr. Pavel Tilca. La 25 octombrie 1998 PS Alexandru a efectuat prima vizită pastorală în această localitate. Sfânta Liturghie s-a celebrat în casa unui credincios. S-a încercat în mai multe rânduri recuperarea bisericii şi a casei parohiale, dar nu s-a reuşit. La 30 iunie 2000 în urma cumpărării unui teren, s-a sfinţit locul de biserică şi s-a pus piatra de temelie. La 26 octombrie 2003 biserica a devenit funcţională prin sfinţirea lucrărilor terminate la acel moment.
La 12 aprilie 2005 s-a cumpărat casa parohiala vis-a vis cu biserica. La 8 octombrie 2006 a avut loc hirotonirea şi instalarea pr. Ionuţ Caplea, ca preot stabil în această parohie. La 1 august 2010 s-a stabilit în parohie pr. Mihnea Gheorghe. Lucrările de construcţie ale bisericii şi de amenajare a casei parohiale, s-au realizat prin implicarea directă a pr. protopop Cozmuţa Ovidiu cu sprijinul financiar al Episcopiei Greco-Catolice de Lugoj şi a mai multor instituţii de binefacere din străinătate, a primăriei din Varădia şi a bunilor credincioşi din această parohie.
La sosire PS Alexandru a fost întâmpinat cu Sfânta Cruce şi Sfânta Evanghelie de pr. Ovidiu Cozmuţa, protopop de Oraviţa şi pr. paroh Gheorghe Mihnea parohul locului. Corul „Reînvierea” al Catedralei din Lugoj, dirijat de prof. Olimpia Drăgan au cântat „Pe stăpânul şi Arhiereul nostru” alături de câţiva tineri care l-au întâmpinat de-asemenea pe Preasfinţia Sa în sunete de fanfară. Ceremonia religioasă a început la orele 10.00 cu oficiul sfinţirii apei, desfăşurat pe esplanada din faţa intrării în biserică, după care a urmat binecuvântarea noului lăcaş de cult, prin ungerea zidurilor exterioare şi interioare cu Sfântul şi Marele Mir, în formă de cruce, şi prin stropire cu apă sfinţită. În masa sfântului altar, alături de hrisov, au fost depuse moaştele Sfântului Titi de Creta, mărturisitor al credinţei.
Sfânta Liturghie arhierească a fost pontificată de PS Alexandru Mesian. Alături au concelebrat Mons. Angelo Narcis-Pop, Vicar general al Eparhiei de Lugoj, pr. Pavel Tilca, Propopop onorific şi paroh de Ticvaniu Mare, pr. Ionuţ Caplea, paroh la Jitin şi pr. Gheorghe Mihnea, parohul locului. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corul „Reînvierea”. În cuvântul de învăţătură, PS Alexandru a vorbit pe larg despre evanghelia duminicii purtătoarelor de mir. De asemenea a prezentat câteva momente din istoria construirii noului locaş de cult. „Aducem mulţumiri bunului Dumnezeu si Preacuratei Fecioare Maria pentru harurile care ni le a dat ca să finalizăm lucrările începute”. A subliniat importanţa harurilor care s-au primit de-a lungul acestei perioade de timp în această biserică: hirotonire de preot, Sfinte Liturghii, spovedanii, împărtăşanii, etc. Preasfinţia Sa a scos în evidenţă faptul că la Vărădia s-a născut pr. greco-catolic Ioan Cipu, care a dat mărturie de credinţă în timpul comunismului împreună cu întreaga sa familie.
În continuare P.S. Alexandru a mulţumit oficialităţilor locale prezente şi preoţilor care au fost alături la acest eveniment. A mulţumit, corului care a dat răspunsurile la Sfânta Liturghie, credincioşilor veniţi din împrejurimi: Tivaniu Mare, Oraviţa, Lugoj, etc. Nu în ultimul rând a mulţumit bunilor credincioşi din parohia Vărădia. Sărbătoarea s-a încheiat cu o agapă fraternă la căminul cultural din localitate. (după materialul semnat de Raimondo-Mario Rupp pe BRU.ro)