Hramul comunităţii din Lleida şi Prima Sfântă Împărtăşanie
30.05.2013, Lleida (Catholica) - Duminică, 26 mai 2013, comunitatea catolică română din Lleida a avut un dublu motiv de sărbătoare: hramul, dedicat Sfintei Fecioare Maria, Mama Unităţii, şi celebrarea Primei Sfinte Împărtăşanii pentru şapte copii români, cinci din Lleida şi doi din Tarragona. Biserica „San Juan” a devenit neîncăpătoare pentru numeroşii credincioşi, atât români cât şi spanioli, adunaţi pentru a se uni în rugăciune şi în sărbătoare.
Sărbătoare care a început cu Sfânta Liturghie, prezidată de Episcopul Lleidei, PS Joan Piris Frígola, care a ţinut să fie alături de noi în această zi specială, Liturghie la care au participat şi preoţii Juan Mora, parohul bisericii gazdă, pr. Leonard Diac, deschizătorul de drumuri în Spania, aflat în prezent la Madrid, pr. Ioan Jicmon, venit de la Zaragoza, şi nu în ultimul rând, pr. Adrian Burcă, responsabilul comunităţii noastre. A fost o celebrare simplă, participativă, frumoasă şi emoţionantă, datorită atât emoţiilor vizibile pe feţele copiilor şi ale părinţilor lor, cât şi cântecelor interpretate de copii şi de către corul comunităţii. Emoţiile au fost prezente pe toată durata celebrării, atingând punctul culminant în momentul în care copiii au primit cu evlavie Trupul şi Sângele lui Cristos.
Predica Preasfinţitului a fost un dialog permanent cu copiii şi s-a terminat cu un sfat: pentru a fi prietenii lui Isus, trebuie să ne iubim unii pe alţii, dar nu oricum, ci aşa cum El ne-a iubit pe noi, iubire care l-a făcut să îşi dea viaţa pentru noi, murind pe cruce pentru a ne împăca cu Tatăl. La sfârşitul Liturghiei, copiii i-au mulţumit lui Isus pentru că a acceptat să vină în inimile lor şi l-au rugat să rămână acolo pentru totdeauna. Apoi au cerut adulţilor prezenţi în biserică să predice cu exemplul pentru ca ei să nu se rătăcească şi să fie buni creştini. După terminarea celebrării, a venit şi rândul unei agape. Nu ne rămâne decât să îi mulţumim Domnului şi Mamei Preasfinte pentru aceste momente minunate de comuniune, de înfrăţire şi de bucurie, cu speranţa ca acestea să dureze şi să găsească şi alte ocazii de a se manifesta. (din corespondenţa semnată de Florentina Budău pentru Ercis.ro)