Papa Francisc: Sfinţii sunt lumini pentru toţi în Biserică
03.06.2013, Vatican (Catholica) - Păcătoşii, corupţii şi sfinţii: Papa Francisc şi-a centrat asupra acestui trinom predica sa la Liturghia celebrată în Casa Santa Marta. Papa subliniat că corupţii fac mult rău Bisericii, deoarece se adoră pe ei înşişi; sfinţii în schimb fac mult bine, sunt lumini în Biserică. La Liturghia concelebrată cu Cardinalul Angelo Amato a participat un grup de preoţi şi colaboratori ai Congregaţiei pentru Cauzele Sfinţilor şi un grup de Gentilomi ai Sanctităţii Sale. Ce se întâmplă atunci când dorim să devenim noi stăpâni ai viei?
Papa Francisc a pornit în predica sa de la parabola evanghelică a viticultorilor ucigaşi, pentru a se opri la „trei modele de creştini în Biserică: păcătoşii, corupţii şi sfinţii”. Papa a observat că despre păcătoşi „nu este necesar să vorbim prea mult, deoarece noi toţi suntem păcătoşi”. Ne cunoaştem „în lăuntrul nostru şi ştim ce este un păcătos. Şi dacă vreunul dintre noi nu se simte aşa, să îi facă o vizită medicului spiritual”, pentru că „ceva nu este în regulă”. Parabola, însă, ne vorbeşte despre o altă figură, a acelora care doresc „să pună stăpânire pe vie şi au pierdut relaţia cu Stăpânul viei”. Un Stăpân care „ne-a chemat cu iubire, are grijă de noi, dar apoi ne dă libertatea”. Aceste persoane „s-au simţit puternice, s-au simţit independente de Dumnezeu”.
„Aceştia, încetul cu încetul, au deraiat în această autonomie, autonomia în relaţia cu Dumnezeu: ‘Noi nu avem nevoie de acel Stăpân, să nu vină să ne deranjeze!’… Aceştia sunt corupţii! Cei care au fost păcătoşi ca noi toţi, dar au făcut un pas mai departe, ca şi când s-au întărit în păcat: nu au nevoie de Dumnezeu! Dar doar li se pare acest lucru, deoarece în codul lor genetic există această relaţie cu Dumnezeu. Şi cum nu pot nega acest lucru, îşi fac un dumnezeu special: ei înşişi sunt dumnezeu. Sunt corupţii”. Acesta „este un pericol şi pentru noi”. În „comunităţile creştine”, cei corupţi se gândesc doar la propriul lor grup. „Iuda a început de la păcătos avar şi a sfârşit în corupere. Calea autonomiei este o cale periculoasă: corupţii sunt marii uituci, au uitat această iubire, cu care Domnul a făcut via, i-a făcut pe ei! Au tăiat legătura cu această iubire! Şi devin adoratori ai lor înşişi. Cât de mult rău fac comunităţilor creştine cei corupţi! Domnul să ne ferească să alunecăm pe această cale a corupţiei”.
Papa a vorbit apoi despre sfinţi, amintind împlinirea în această zi a cincizeci de ani de la moartea Papei Ioan al XXIII-lea, „model de sfinţenie”. În Evanghelia zilei, sfinţii sunt cei care merg să primească roadele” viei. „Ei ştiu ce îi aşteaptă, dar trebuie să o facă şi îşi fac datoria”: „Sfinţii, cei care îl ascultă pe Domnul, cei care îl adoră pe Domnul, cei care nu au uitat iubirea cu care Domnul a făcut via… Şi aşa cum corupţii fac mult rău Bisericii, sfinţii fac mult bine. Despre cei corupţi, Apostolul Ioan ne spune că sunt anticristul, că sunt în mijlocul nostru, dar nu sunt dintre noi. Despre sfinţi, Cuvântul lui Dumnezeu ne vorbeşte ca despre lumină, ‘cei care se vor afla în faţa tronului lui Dumnezeu, în adoraţie’. Să îi cerem astăzi Domnului harul de a ne simţi păcătoşi, cu adevărat păcătoşi”, nu la modul generic, „ci păcătoşi pentru aceasta, aceasta şi aceasta, concret, cu concreteţea păcatului. Harul de a nu deveni corupţi: păcătoşi da, corupţi nu! Şi harul de a merge pe calea sfinţeniei”.