Papa Francisc: Să cerem harul de a nu vorbi de rău pe ceilalţi
13.06.2013, Vatican (Catholica) - Fie ca Domnul să ne dea harul de a ne controla limbile şi să fim atenţi la ceea ce le spunem altora, deoarece, datorită slăbiciunii şi păcatelor noastre, adesea găsim că este mai uşor să insultăm pe cineva, să îl denigrăm, decât să spunem sau să facem binele. Aceasta a fost ideea principală a predicii celebrate joi dimineaţă, în limba spaniolă, limba sa nativă. A concelebrat capul Bisericii Greco-Catolice Ucrainene (BGCU), Arhiepiscopul Major Sviatoslav Shevchuk. Salutându-i pe cei ce lucrează în ambasadele şi consulatele Argentinei din Italia şi din Organizaţia pentru Alimente şi Agricultură a ONU, din Roma, Papa Francisc a remarcat: „Este prima oară când celebrez Liturghia în spaniolă din 26 februarie încoace!”
Conform tradiţiei, predica Sfântului Părinte a fost inspirată de Evanghelia zilei, în particular de cuvintele adresate de Cristos discipolilor Săi: „dacă dreptatea voastră nu o va întrece cu mult pe cea a cărturarilor şi a fariseilor, nu veţi intra în Împărăţia cerurilor”. Papa a subliniat că acest pasaj urmează celui despre Fericiri, iar Isus promite că nu a venit să distrugă Legea, ci să o împlinească. Cristos, a explicat el, doreşte „reformă în continuitate: de la plantarea seminţei la rod”. A avertizat apoi că oricine „intră în viaţa creştină” va avea „exigenţe mai mari decât ale celorlalţi” şi nu „avantaje mai mari”. Isus aminteşte unele dintre aceste exigenţe, în special problema „relaţiilor negative cu fraţii”. Dacă inima noastră simte „sentimente negative” faţă de ceilalţi, „ceva nu merge bine şi trebuie să ne convertim, să ne schimbăm”. „Mânia pe un frate este o insultă, este aproape ceva ucigător”, „îl ucide”. A observat apoi că, în special în tradiţia latină, există o „minunată creativitate” în inventarea de epitete. Dar a avertizat că „atunci când un epitet este prietenesc, e în regulă; problema apare când se folosesc altfel de epitete”, când se ajunge la „mecanismul insultei”, care este „o formă de denigrare a celorlalţi”.
Papa a continuat: „Nu trebuie să mergem la un psiholog pentru a şti că denigrăm o altă persoană pentru că nu suntem capabili să creştem (să ne maturizăm) şi simţim nevoia să îi micşorăm pe ceilalţi, ca să ne simţim importanţi”. Acesta, a spus el, este „un mecanism urât”. Isus, „spune cu toate simplitatea: Nu vorbiţi rău despre ceilalţi. Nu îi denigraţi pe ceilalţi. Nu îi umiliţi.” A subliniat că „în cele din urmă cu toţii mergem pe acelaşi drum”, „călătorim pe aceeaşi rută ce ne va duce la final”. De aceea, „dacă nu alegem o cale fraternă, se va termina rău, pentru persoana care insultă şi pentru cea insultată”. Sfântul Părinte a spus că „dacă nu putem să ne stăpânim limba, pierdem”. „Agresiunea naturală, cea a lui Cain împotriva lui Abel, se repetă de-a lungul istoriei.” A explicat apoi că problema nu vine de la faptul că am fi răi, ci că „suntem slabi şi păcătoşi”. De aceea este „mult mai uşor” să ne rezolvăm situaţia cu o insultă, cu o calomnie, o defăimare, decât să o rezolvăm prin mijloace cuvenite”.
Papa Francisc a încheiat spunând: „Aş dori să îi cer Domnului să ne dea tuturor harul de a ne păzi limbile, de a păzi ce spunem despre ceilalţi”, completând: „este o mică penitenţă, dar aduce roade multe”. „Uneori rămânem ‘flămânzi’ şi ne gândim: ‘Ce păcat că nu am gustat fructul unui comentariu delicios împotriva altcuiva.” Dar „această foame se dovedeşte, pe termen lung, bună pentru noi”. De aceea Pontiful a îndemnat să îi cerem Domnului acest har: să ne adaptăm vieţile „la această nouă lege, care este legea blândeţii, legea iubirii, legea păcii, să ne ‘muşcăm’ puţin limba, să tăiem din comentariile ce le facem despre alţii, din ieşirile care ne fac să ne enervăm sau să insultăm. Fie ca Domnul să ne dea acest har.”