Sinodul: în slujba misiunii şi comuniunii Bisericii
13.06.2013, Vatican (Catholica) - În această dimineaţă, Papa Francisc i-a primit pe membrii consiliului constituit pentru recent încheiatul Sinod al Episcopilor. Aceştia au venit la Roma pentru a-l ajuta pe Pontif să aleagă tema următoarei Adunări Generale Ordinare. A 13-a Adunare a Sinodului a avut loc anul trecut, în octombrie, în Vatican, având ca temă „Noua evanghelizare şi transmiterea credinţei creştine”. În cadrul acestei întâlniri, Papa Francisc a anunţat că va termina enciclica începută de Papa Benedict al XVI-lea.
„Există o strânsă legătură între aceste două elemente” din titlul temei Sinodului din 2012, a spus Papa. „Transmiterea credinţei creştine este scopul noii evanghelizări şi al întregii munci de evanghelizare a Bisericii, care există tocmai pentru aceasta. Expresia ‘noua evanghelizare’ subliniază de aceea conştientizarea tot mai clară a faptului că, chiar şi în ţările cu o tradiţie creştină străveche, este nevoie de o proclamare înnoită a Evangheliei pentru a-i aduce înapoi pe oameni la întâlnirea cu Cristos, care transformă cu adevărat vieţile şi care nu este superficială şi nici marcată de rutină.” Sfântul Părinte l-a citat pe Papa Paul al VI-lea, din discursul adresat în iunie 1973 Colegiului Cardinalilor: „Starea societăţii în care trăim ne obligă să ne revizuim metodele, să căutăm prin orice mijloace să studiem cum putem duce mesajul creştin omului modern. Pentru că doar în mesajul creştin poate găsi omul modern răspuns la întrebările lui şi energia pentru angajamentul său pentru solidaritatea umană.”
„Aş dori să încurajez întreaga comunitate eclezială”, a adăugat Papa Francisc, „să fie evanghelizatoare, să nu îi fie teamă să iasă din sine pentru a proclama, încredinţându-se mai presus de toate prezenţei milostive a lui Dumnezeu, care ne călăuzeşte. Tehnicile sunt fără îndoială importante, dar chiar şi cele mai avansate nu pot să înlocuiască acţiunea blândă şi eficientă a Celui care este agentul principal al evanghelizării: Duhul Sfânt. Trebuie să ne lăsăm conduşi de El, chiar dacă ne poartă pe drumuri noi. Trebuie să ne lăsăm transformaţi de El, pentru ca vestirea noastră să fie făcută din cuvinte ce sunt mereu însoţite de simplitatea vieţilor noastre, de spirit de rugăciune, de caritatea noastră faţă de ceilalţi, în special faţă de cei marginalizaţi şi de săraci, de umilinţa şi detaşarea noastră de sine, precum şi de sfinţenia vieţilor noastre.” Sinodul Episcopilor „a fost unul dintre roadele Conciliului Vatican II. Mulţumim lui Dumnezeu că, în aceşti aproape 50 de ani, am putut să simţim beneficiile acestei instituţii care, în mod permanent, se află în slujba misiunii şi comuniunii Bisericii ca expresie a colegialităţii. […] Deschişi harului Duhului Sfânt, sufletul Bisericii, suntem încrezători că Sinodul Episcopilor va cunoaşte pe mai departe o dezvoltare, pentru a facilita şi mai mult dialogul şi colaborarea dintre Episcopi şi dintre ei şi Episcopul Romei”, a conchis Sfântul Părinte.