Shimon Peres: Pacea trebuie dobândită, căutând-o cu perseverenţă
10.06.2014, Vatican (Catholica) - „Am venit din Cetatea Sfântă a Ierusalimului pentru a vă mulţumi pentru această invitaţie excepţională a Dvs”, a spus preşedintele Shimon Peres duminică după-masa. „Cetatea Sfântă a Ierusalimului este inima pulsantă a poporului ebraic. În ebraică, în limba noastră veche, cuvântul Ierusalim şi cuvântul pace au aceeaşi rădăcină. Şi de fapt pacea este însăşi vederea Ierusalimului.”
Preşedintele Israelului, alături de preşedintele Palestinei, au fost invitaţi de Papa Francisc pe 8 iunie la un moment numit Invocare pentru pace, o iniţiativă de rugăciune pentru pacea între cele două popoare aflate de prea mult timp în conflict. A participat şi Patriarhul ecumenic Bartolomeu. Toţi patru au participat la programul de rugăciune în Grădinile Vaticane. După discursul Papei a luat cuvântul preşedintele Israelului, care a afirmat că cele „două popoare – israelienii şi palestinienii – încă doresc cu ardoare pacea”. „Lacrimile mamelor asupra fiilor lor sunt încă imprimate în inimile noastre. Noi trebuie să punem capăt strigătelor, violenţei, conflictului. Noi toţi avem nevoie de pace. Pace între egali. Invitaţia de a ne uni cu Dvs în această importantă ceremonie pentru a cere pacea, aici în Grădinile Vaticane, în prezenţa autorităţilor ebraice, creştine, musulmane şi druze, reflectă în mod minunat viziunea Dvs despre aspiraţia pe care o împărtăşim cu toţii: pacea. În această ocazie emoţionantă, umpluţi de speranţă şi plini de credinţă, înălţăm cu Dvs, Sanctitate, o invocaţie pentru pace între religii, naţiuni, comunităţi, între bărbaţi şi femei. Fie ca adevărata pace să devină moştenire a noastră curând şi rapid.”
„Noi toţi suntem egali în faţa Domnului”, a mai spus preşedintele israelit. „Noi suntem cu toţii parte din familia umană. De aceea, fără pace noi nu suntem compleţi şi trebuie încă să împlinim misiunea omenirii. Pacea nu vine cu uşurinţă. Trebuie să ne străduim cu toate forţele noastre pentru a o dobândi. Pentru a o dobândi curând. Chiar dacă asta cere sacrificii sau compromisuri.” A citat din Psalmi: „Dacă iubeşti viaţa şi doreşti să vezi zile îndelungate, opreşte-ţi limba de la rău şi buzele de la minciună. Depărtează-te de rău şi fă binele, caută pacea şi urmeaz-o.” Şi a explicat: „Aceasta înseamnă că trebuie să urmărim pacea. În fiecare an. În fiecare zi. Noi ne salutăm cu această binecuvântare: Shalom, Salam. Trebuie să fim demni de semnificaţia profundă şi exigentă a acestei binecuvântări. Chiar şi atunci când pacea pare departe, noi trebuie să o urmărim pentru a o face mai apropiată. Şi dacă noi urmărim pacea cu perseverenţă, cu credinţă, o vom dobândi.”