Cardinalul Parolin: Evenimentele din Irak nu sunt o ciocnire între islam şi creştinism
24.08.2014, Roma (Catholica) - Evenimentele din Irak „nu reprezintă o ciocnire între islam şi creştinism”, consideră Cardinalul Pietro Parolin, care a răspuns câtorva întrebări puse de Vatican Insider. Ieri prelatul a celebrat o Liturghie la comemorarea a 100 de ani de la moartea Sfântului Papă Pius al X-lea. Acum câteva zile, într-o conferinţă de presă la bordul avionului ce îl aducea din Coreea, Papa Francisc susţinea că este legitim să „opreşti agresorul nedrept”, subliniind însă că a opri nu înseamnă a bombarda, şi că decizia despre modul de intervenţie trebuie să fie luată de comunitatea internaţională, prin ONU, şi nu de o singură ţară.
– Eminenţa Voastră, cum apreciaţi evenimentele din Irak?
– Papa a vorbit deja, iar eu nu am comentarii despre cele spuse. Cred că situaţia este motiv de mare îngrijorare pentru creştini şi pentru toate celelalte minorităţi. Sperăm sincer că cei ce şi-au părăsit locuinţele vor putea să revină în satele lor şi că un nou Irak va fi construit, pe cale politică, un Irak în care toate minorităţile au un rol de jucat şi pot contribui la reconstruirea ţării.
– Doriţi o conştientizare mai mare din partea comunităţii internaţionale?
– Comunitatea internaţională trebuie în mod clar să intervină. Trebuie să intervină cu prezenţa ei în situaţia actuală. Este imposibil ca o ţară, în starea în care se află Irakul, să îşi rezolve singură problemele.
– Unii prezintă evenimentele din Irak ca o ciocnire între creştinism şi islam. Este un punct de vedere corect sau este o simplificare exagerată?
– Cred că este o simplificare exagerată. Recent am citit unele rapoarte de la Nunţiul din Siria, ce explică faptul că şi mulţi musulmani suferă din cauza acestor evenimente şi sunt alături de creştini. Deci în mod categoric nu este o ciocnire între islam şi creştinism. Sunt oameni din cadrul islamului, iar eu cred că sunt majoritatea, ce refuză aceste metode brutale şi inumane. Din păcate unele facţiuni adoptă astfel de metode, dar cred că nu sunt susţinuţi de majoritatea musulmanilor. Sperăm că vor vorbi împotriva la ce se întâmplă acum, făcând o distincţie clară între ce este admisibil şi ce nu; sperăm că lumea musulmană va vorbi.
– Sunt unii care acuză Sfântul Scaun că nu intervine, că este prea tăcut în faţa tragediilor din Irak…
– A striga nu este mereu calea de a rezolva problemele. Sunt alte căi, alte metode. Oricum, Papa a vorbit de multe ori. Nu este corect să se spună că Biserica ar fi prea tăcută. În plus căutăm mereu căi concrete de rezolvare a acestor probleme.