Simpozionul internaţional Fratele Elia de Cortona, la Roman
04.10.2014, Roman (Catholica) - Miercuri, 1 octombrie 2014, în Aula Magna a Institutul Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman, a avut loc deschiderea anului universitar 2014-2015. Noul an universitar a fost inaugurat prin simpozionul internaţional intitulat: „Fratele Elia de Cortona”. Simpozionul a fost organizat de către Facultatea de Teologie Pastorală şi Facultatea de Filosofie „I. Duns Scotus”, în colaborare cu Academia istorico-juridico-teologică „Petru Tocănel”, Liceul Teologic Romano-Catolic „Sf. Francisc de Assisi”. La acest eveniment au participat profesori din ţară şi din străinătate, Custodele de Anglia şi Irlanda, pr. Peter Damian, autorităţi locale, studenţi, elevi şi fraţii novici, aflăm de pe OFMConv.ro.
Salutul de deschidere i-a aparţinut pr. Emilian Cătălin, Ministru provincial, care a spus: „Este foarte bine să vorbim despre înaintaşii noştri, noi cei de astăzi, din prisma spiritualităţii noastre. Doresc ca acest moment de aprofundare a istoriei franciscane de cunoaştere a personajelor importante a istoriei noastre să fie un moment de întărire a credinţei noastre”. Pr. conf. univ. dr. Damian Gheorghe Pătraşcu OFMConv, rectorul Institutului Franciscan din Roman, a transmis mesajul custodelui Sacro Convento din Assisi, pr. Mario Gambetti, şi mesajul PS Petru Gherghel, Episcop de Iaşi, cu privire la această temă. A mulţumit pr. Marius Căliman, promotorul acestei iniţiative, şi celorlalţi fraţi din Conventul din Cortona, pentru dorinţa lor de a aduce în centrul atenţiei pe acest ilustru frate al Ordinului.
Sesiunea I a fost moderată de către pr. Pătraşcu. Sesiunea II-a a fost moderată de către pr. prof. univ. dr. Maximilian Pal. Între conferinţele dezbătute au fost: „Frate Elia da Cortona: scelto da san Francesco come interprete/attuatore delle sue volontà. La Benedizione di san Francesco a frate Elia” (Fratele Elia din Cortona ales de Sfântul Francisc ca interpret şi realizator al dezideratelor sale. Binecuvântarea Sfântului Francisc către Fratele Elia), susţinută de către pr. Antonio Di Marcantonio, Provincia de Toscana – Florenţa; „San Francesco stimmatizzato conosciuto da fra Elia e le raffigurazioni nell’arte lungo la storia (Sfântul Francisc stigmatizat cunoscut de fratele Elia şi reperezentările artei de-a lungul istoriei), susţinută de către dr. Carla Michelli, specializată în istoria artei – Roma; „Fratele Elia da Cortona şi franciscanismul timpuriu: o viaţă dedicată urmării sfântului Francisc” (pr. Gabriel-Marius Căliman OFMConv, Cortona).
În acest simpozion s-a schiţat contextul istoric, cultural, politic în care a trăit fratele Elia, prezentat ca o personalitate a jumătăţii secolului al XIII-lea, prima perioadă a istoriei franciscane, care a influenţat şi orientat dezvoltarea Ordinului Franciscan. Elia de Cortona sau Elia din Assisi (numele său Elias Bonusbaro) a fost unul dintre primii însoţitori ai Sf. Francisc. A avut şi un rol important în politică, fiind consilierul lui Frederic al II-lea, de la care a primit diferite sarcini diplomatice, printre care să împace papalitatea cu imperiul roman. Sf. Francisc l-a investit ca succesor al său.
Lucrările simpozionului au evidenţiat faptul că fratele Elia a avut un rol important în formularea Regulii, organizarea activităţilor fraţilor, promovarea necesităţii studiilor în Ordin. Un alt aspect tratat a fost cel al reconstituirii iconografice a fratelui Elia. Referinţa la stigmatele Sfântului Francisc îl implică întotdeauna pe fratele Elia, care a fost conştient de stigmatele Sfântului atât în viaţă cât şi după moarte. A fost subliniat rolul fratelui Elia în iconografia medievală, încredinţându-i lui Giotto sarcina de a ilustra stigmatele Sf. Francisc. Fratele Elia a fost un inovator din multe puncte de vedere, printre care şi cel al arhitecturii. Prima capodoperă a arhitecturii gotice italiene este rezultatul geniului său. A fost arhitectul celor două biserici suprapuse: Bazilica Inferioară şi Bazilica Superioară; tot lui îi sunt atribuite construirea bisericii din Cortona şi a altor lăcaşe de cult.
Un rol deosebit l-a avut fratele Elia în desfăşurarea misiunilor în Ţara Sfântă, Spania, Franţa, Ungaria. Ca fraţii să fie bine pregătiţi a promovat studiul teologiei în ordin. Tot fratelui Elia i se datorează iniţiativa înfiinţării şcolilor şi a universităţilor în Bologna, Paris, Oxford, Cambridge etc. Ultima parte a simpozionului a fost dedicată tradiţiei muzicale franciscane în Moldova. Misionarii franciscani au avut un rol fundamental în implementarea ritului roman pe aceste meleaguri a cântului gregorian şi a limbii latine. Tot în această parte, Schola Cantorum Muşatină, alături de pr. Cristian Dumea, a interpretat câteva piese corale, interpretând Gaudeamus igitur şi spre final intonând Deo gratias. Mulţumirile şi concluziile finale ale acestui simpozion au fost formulate de către cei doi moderatori.