Scrisoare pastorală a PS Petru Gherghel cu ocazia SRUC 2015
20.01.2015, Iaşi (Catholica) - În Scrisoarea sa pastorală intitulată „În drumul refacerii unităţii creştine. Rugăciunea”, publicată integral pe Ercis.ro, PS Petru Gherghel, Episcop romano-catolic de Iaşi, vorbeşte despre „o nouă eră pe drumul anevoios al ecumenismului, pentru refacerea unităţii creştine” care s-a deschis odată cu Papa Ioan al XXIII-lea. „Flacăra speranţei unităţii în credinţă, întreţinută cu mari eforturi pe tot timpul mileniului doi, s-a reaprins, în mod surprinzător, prin spiritul curajos al noului Papă şi Episcop al Romei, Papa cel Bun, Sfântul Părinte Ioan al XXIII-lea, care s-a lăsat inspirat şi cucerit de rugăciunea-testament proclamată de divinul întemeietor tocmai la Cina cea de Taină: ‘Ca toţi să fie una!’ (Ioan 17,21).”
„A considerat că a venit timpul să se acorde rugăciunii lui Isus o adevărată ascultare şi să se caute mai intens împlinirea ei. Prin această sfântă inspiraţie şi prin convocarea Conciliului Vatican II, ‘Biserica Catolică, sub călăuzirea marelui ei păstor, Papa Ioan al XXIII-lea, s-a angajat ireversibil să străbată calea căutării unităţii, invitându-i pe toţi să asculte glasul Duhului Domnului, care învaţă cum trebuie citite cu atenţie ‘semnele timpurilor'” (Ut unum sint, nr. 3). Papei Ioan Paul al II-lea, „un continuator fidel şi plin de însufleţire al Conciliului Vatican II şi un căutător necontenit al apropierii şi al unităţii… îi aparţine afirmaţia reluată în multe împrejurări că ‘dezbinarea contrazice pe faţă voinţa lui Cristos şi este un scandal pentru lume, constituind chiar o piedică pentru cauza preasfântă a vestirii Evangheliei la toată făptura”.
Amintind de împlinirea, la 21 noiembrie 2014, a 50 de ani de la promulgarea decretului despre ecumenism al Conciliului Vatican II, Unitatis redintegratio, PS Petru arată că acest document conciliar „a marcat fără îndoială un mare salt calitativ în raporturile dintre Biserica Catolică şi celelalte Biserici şi comunităţi ecleziale. El reprezintă, de fapt, poarta deschisă pe calea dialogului între Bisericile creştine şi este un punct de referinţă de neînlocuit pentru angajarea întregii Biserici Catolice şi a tuturor membrilor ei în refacerea unităţii pierdute. Iniţiativele pe care le-a urmat Biserica Catolică pe drumul apropierii dintre creştini au avut şi au la bază acest document şi întreaga convingere a părinţilor conciliari, după gândul Sfântului Părinte Ioan al XXIII-lea şi al urmaşului său, Fericitul Paul al VI-lea.”
„Pe aceste coordonate a mers mai departe Sfântul Papă Ioan Paul al II-lea, marele Papă Benedict şi, desigur, actualul Sfânt Părinte Papa Francisc, omul surpriză şi liderul incontestabil al căutării unităţii Bisericii. Nu pot fi uitate toate iniţiativele acestor mari Papi, personalităţi carismatice şi providenţiale ale timpurilor noi, şi, mai ales, nu trebuie să uităm ceea ce a reuşit să facă în scurt timp actualul Papă Francisc, care a decis să meargă mai departe pe urmele înaintaşilor săi, căutând să facă noi paşi pe această cale a ecumenismului”. Episcopul aminteşte astfel de întâlnirea cu Patriarhul Bartolomeu I la Ierusalim, la împlinirea a 50 de ani de la istorica îmbrăţişare a Papei Paul al VI-lea cu Patriarhul ecumenic Athenagoras I, din anul 1964.
Episcopul de Iaşi îşi exprimă în continuare „o vie şi întemeiată speranţă că paşii făcuţi în ultimii 50 de ani se vor transforma în noi momente de apropiere spre împărtăşirea din acelaşi potir a celor două Biserici surori. Luna ianuarie, care ne invită la o reînnoită Săptămână de Rugăciune pentru Unitatea Creştinilor, ne cheamă pe toţi la noi şi adevărate momente de trăire sufletească, adică la clipe de comuniune în spirit şi în rugăciune, când îl simţim alături pe Isus şi pe ceilalţi fraţi creştini în căutarea unităţii pierdute… Rugându-ne unii pentru alţii şi unii împreună cu alţii, diferenţele noastre vor fi asumate şi depăşite în fidelitatea faţă de Domnul şi de Evanghelia Sa.”
„Drumul dialogului şi al rugăciunii continuă. Este singura cale de a dobândi harul de a face ca vocea comună a celor care cred să ajungă la Dumnezeul unităţii şi să se realizeze pe pământ rugăciunea lui Cristos, care nu încetează să se îndrepte spre Tatăl în numele tuturor celor care sunt ai săi.. În Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creştinilor (18-25 ianuarie), exemplul celor mai mari lideri ai creştinismului, Papa Francisc şi Patriarhul ecumenic Bartolomeu I al Constantinopolului, constituie un adevărat model de preţuire, iubire, dialog şi rugăciune, pe care trebuie să-l urmăm şi să-l transformăm într-o îmbrăţişare frăţească pe drumul refacerii unităţii creştine. Lumea are nevoie de astfel de semne şi de astfel de modele. Lumea are nevoie de unitate şi de iubire pentru ca toţi să fim ca fraţii.”