Mesajul IPS Ioan Robu pentru SRUC 2015
20.01.2015, Bucureşti (Catholica) - În Mesajul său pentru Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creştinilor 2015, IPS Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit romano-catolic de Bucureşti, porneşte de la cuvintele care se află la începutul episodului evanghelic (Ioan 4,1-42), propus ca temă de meditaţie în SRUC din acest an: „Domnul… a părăsit Iudeea şi s-a dus din nou în Galileea, dar trebuia să treacă prin Samaria”, cuvinte care „au în ele ceva tainic”. „Într-adevăr, ca să meargă din Iudeea în Galileea, Isus avea şi alte căi decât cea care traversa provincia Samariei. De-a lungul Iordanului drumul ar fi fost mult mai drept şi mai agreabil. Prin Samaria Isus avea de înfruntat povârnişuri, adesea grele, ţinuturi secetoase, ostilitatea unei populaţii cu care iudeii nu se aveau bine”, citim în Mesajul publicat pe Angelus.com.ro
„Şi totuşi Sfântul Ioan ne spune că Domnul trebuia să treacă prin Samaria. De ce oare? De bună seamă ca să o întâlnească pe femeia samariteană venită la fântână după apă, ca să intre în dialog cu ea şi mai apoi cu concitadinii ei, ca să dea un nou sens vieţii lor. Răspunzând şi în acest an invitaţiei de a ne ruga împreună pentru a reface unitatea dorită de Isus Cristos (Ioan 17,21), vom fi, la rândul nostru, nevoiţi să părăsim cadrul lăcaşelor noastre de cult cu care suntem familiarizaţi şi modul în care ne adresăm Mântuitorului nostru. În aceste zile, Isus ne dă întâlnire în locuri străine, iar noi trebuie să răspundem acestei chemări tainice pentru a-l întâlni pe El, pentru a descoperi un sens nou al vieţii noastre creştine.”
„Începând dialogul cu femeia samariteană, Isus se aşază în poziţie de inferioritate: obosit de drum… Isus i-a spus: ‘Dă-mi să beau!’ Dar pe măsură ce dialogul lor se înfiripă, femeia descoperă în fiinţa ei setea după apa cea vie, dătătoare de viaţă veşnică, despre care i-a vorbit Mântuitorul. Totodată ea, şi mai apoi concitadinii ei, descoperă că omul acela e mai mare decât patriarhul Iacob, că e mai mult decât un profet… Omul din faţa ei este Mesia, este Mântuitorul lumii. Întâlnirea cu Isus Cristos în aceste zile de rugăciune ar putea fi o şansă de a-l descoperi într-o altă lumină. Am putea, apoi, descoperi în adâncul nostru o sete nebănuită, aidoma samaritenei, de sinceritate, de convertire la viaţa pe care numai El ne-o poate oferi.”
„Am putea, în sfârşit, să percepem mai acut misiunea de a deveni izvoare de apă vie pentru timpurile noastre atât de însetate de viaţă veşnică. Tot mai desele întâlniri dintre responsabilii religioşi ai diferitelor Biserici, apropiatul Sinod panortodox şi multiplele iniţiative ecumenice de rugăciune ori de dezbateri teologice ne confirmă faptul că setea de unitate este tot mai mare. Fie ca în aceste zile să gustăm cât mai mult din apa vie dătătoare de viaţă veşnică după care tânjesc sufletele noastre.”