Mons. Auza: Societăţile stabile nu sunt construite pe individualism
19.04.2015, New York (Catholica) - Arhiepiscopul Bernadito Auza, observatorul permanent al Sfântului Scaun pe lângă Organizaţia Naţiunilor Unite, a susţinut o intervenţie la mijlocul acestei săptămâni, la New York, la sesiunea a XXXXVIII-a a comisiei pe tema populaţiei şi dezvoltării. „Omenirea doreşte în mod natural să fie fructuoasă şi să înflorească”, a spus prelatul. „Creşterea este un semn de sănătate şi de progres. În timp ce ne confruntăm cu riscuri odată cu fiecare progres uman şi social, avem, de asemenea, oportunităţi de a gestiona creşterea în mod responsabil şi durabil, având binele comun al societăţii mereu în minte. Conştientă de această responsabilitate, delegaţia mea este de acord cu secretarul general că o provocare centrală în întocmirea agendei de dezvoltare post-2015 va fi aceea de a îmbunătăţi calitatea vieţii generaţiei actuale, care depinde, printre altele, de asigurarea accesului echitabil la resurse, eradicarea sărăciei, adoptarea unor modele durabile de consum şi gestionarea mai bună a mediului.”
„Cu toate acestea, delegaţia mea este îngrijorată de accentul pus pe creşterea populaţiei ca obstacol în calea dezvoltării. Acest lucru a condus (1) la atenţia exagerată la probleme în privinţa cărora nu s-a ajuns la un acord universal şi (2) la reducerea atenţiei pe soluţii cruciale, bazate pe consens, care pot adresa în mod mai adecvat provocările şi oportunităţile pe care le întâlnim. Am face mai bine să evităm impunerea politicilor şi formelor subtile de constrângere, care nu respectă sistemele de valori ale popoarelor şi societăţilor. […] În ţările în curs de dezvoltare unde populaţiile sunt în creştere, economiile, de asemenea, sunt adesea în creştere. Provocarea care ne stă înainte nu este atât de mult creşterea populaţiei, ci întocmirea politicilor şi programelor care stimulează ocuparea forţei de muncă, asigură investiţii în serviciile publice de bază, încurajează buna administrare a resurselor, stau la baza bunei guvernări şi încurajează transferul de tehnologii necesare ţărilor în curs de dezvoltare, astfel încât acestea să fie mai bine echipate pentru a-şi satisface propriile nevoi.”
„Delegaţia mea observă cu îngrijorare efectele scăderii ratei fertilităţii combinată cu scăderea ratei mortalităţii în cazul ţărilor dezvoltate. Povara tot mai mare pe care o plasează pe mecanismele de siguranţă socială şi pe serviciile de sănătate creează o situaţie îngrijorătoare, în care bătrânii şi tinerii noştri sunt mai vulnerabili. În această chestiune, politicile care susţin ocuparea forţei de muncă şi familia sunt esenţiale. După cum se menţionează în raportul secretarului general, o mai mare atenţie trebuie să se acorde nu numai (a) furnizării unor niveluri crescute de acoperire de protecţie socială, ci şi (b) politicilor care sunt sensibile în ceea ce priveşte familia şi o susţin şi (c) sistemelor de valori ale familiei tradiţionale care oferă protecţie socială largă. Înzestrarea tinerilor cu aptitudini şi oportunităţi reale va fi, de asemenea, esenţială. Prosperitatea comună nu este dobândită prin egoism. Societăţile stabile nu sunt construite pe individualism. Ambele sunt născute dintr-o cultură a solidarităţii care îi vede pe ceilalţi nu ca rivali sau ca simple statistici, ci ca fraţi şi surori şi recunoaşte persoana umană ca agent al dezvoltării şi nu ca obstacol în calea ei. Cu aceste valori, delegaţia mea încurajează comisia să integreze chestiunea populaţiei în agenda post-2015.”