Conferinţă de presă de prezentare a Jubileului Milostivirii
06.05.2015, Vatican (Catholica) - Marţi, 5 mai 2015, în Aula Papa Ioan Paul al II-lea a avut loc conferinţa de presă de prezentare a Jubileului Milostivirii, care se va deschide la 8 decembrie 2015 şi se va încheia la 20 noiembrie 2016. Au luat cuvântul Mons. Salvatore Fisichella, preşedinte al Consiliului Pontifical pentru Promovarea Noii Evanghelizări, şi Mons. Graham Bell, subsecretar al aceluiaşi Consiliu Pontifical.
„Papa doreşte ca acest Jubileu să fie trăit la Roma precum şi în Bisericile locale”, a spus Mons. Fisichella în alocuţiunea sa, tradusă de pr. Mihai Pătraşcu pentru Ercis.ro. „Pentru prima dată în istoria Jubileelor este oferită posibilitatea de a deschide Poarta Sfântă – Poarta Milostivirii – şi în fiecare Dieceză, îndeosebi în Catedrală sau într-o biserică deosebit de semnificativă sau într-un sanctuar de importanţă deosebită pentru pelerini.” Subliniind că spre deosebire de alte jubilee, „acestea este unui tematic”, prelatul a amintit de misionarii milostivirii, cărora „Papa Francisc le va da lor mandatul în Miercurea Cenuşii cu celebrarea în San Pietro. Misionarii vor trebui să fie preoţi răbdători, capabili să înţeleagă limitele oamenilor, dar gata să exprime suflul bunului păstor, în predica lor şi în spovada lor.”
La conferinţa de presă au fost prezentate şi elemente din calendarul Jubileului. Primul eveniment va fi dedicat „tuturor celor care lucrează în pelerinaje, de la 19 la 21 ianuarie. Este un semn pe care intenţionăm să îl oferim pentru a face să se înţeleagă că Anul Sfânt este un adevărat pelerinaj şi ca atare trebuie trăit. Vom cere pelerinilor să parcurgă o bucată de drum pe jos, pentru a se pregăti să treacă prin Poarta Sfântă cu spirit de credinţă şi de devoţiune. A pregăti pe cei care lucrează în acest sector pentru a merge dincolo de sfera turismului este decisiv şi faptul ca ei cei dintâi să devină pelerini va putea să fie de mare ajutor.” Un alt eveniment va fi pe 3 aprilie: „o celebrare pentru toată lumea variată care se află în spiritualitatea milostivirii – mişcări, asociaţii, institute călugăreşti)”. Voluntarii din spaţiul activităţilor caritabile vor avea un eveniment al lor pe 4 septembrie. Pe 9 octombrie în schimb va fi o zi dedicată spiritualităţii mariane „pentru a o celebra pe Mama Milostivirii”.
Pentru copii, „care după Mir sunt chemaţi să mărturisească credinţa”, este fixată ziua de 24 aprilie, „pentru că Ziua Mondială a Tineretului de la Cracovia, din zilele de 26-31 iulie, este destinată tinerilor şi pentru copii este greu de găsit un spaţiu semnificativ în pastoraţie”. Programul include pe 29 mai un Jubileu al diaconilor, „care prin vocaţie şi slujire sunt chemaţi să prezideze caritatea în viaţa comunităţii creştine”. Jubileul preoţilor este în schimb prevăzut pe 3 iunie, la a 160-a aniversare a Sărbătorii Preasfintei Inimi a lui Isus. La 25 septembrie va fi Jubileul cateheţilor, adică al celor care „cu angajarea lor de a transmite credinţa susţin viaţa comunităţilor creştine îndeosebi în parohiile noastre”. Bolnavii vor fi în centrul atenţiei Jubileului pe 12 iunie, iar cei din închisori pe 6 noiembrie. „Jubileul celor încarceraţi nu va avea loc numai în închisori, ci studiem posibilitatea ca unii încarceraţi să poată avea oportunitatea de a celebra cu Papa Francisc în Bazilica San Pietro propriul An Sfânt”, a explicat Mons. Fisichella.
Situl oficial al Jubileului a fost deja lansat: www.iubilaeummisericordiae.va, accesibil şi la adresa www.im.va. Situl este disponibil în şapte limbi: italiană, engleză, spaniolă, portugheză, franceză, germană şi poloneză. Aici se vor putea găsi informaţiile oficiale cu privire la calendarul principalelor evenimente publice, indicaţiile pentru participarea la evenimentele cu Sfântul Părinte şi orice altă comunicare oficială referitoare la Jubileu. Diecezele, prin acest instrument, vor putea să primească informaţii şi sugestii pastorale, să se înscrie pentru a face cunoscut pelerinajul lor şi să comunice iniţiativele diecezane. Sunt folosite şi reţelele sociale, Facebook, Twitter, Instagram, Google Plus şi Flickr, analizându-se şi ideea unei aplicaţii pentru smartphone-uri.