Papa Francisc: Unitatea între creştini este rod al acceptării Duhului Sfânt
08.05.2015, Vatican (Catholica) - Duhul Sfânt creează „mişcarea” în Biserică, aspect care, la început, poate să lase impresia unei situaţii de confuzie dar care, dacă este acceptat cu spirit de dialog, generează întotdeauna „unitate între creştini”, a spus Papa Francisc în predica la Sfânta Liturghie celebrată vineri, 8 mai 2015, în cursul dimineţii, în capela Casei Santa Marta. Pontiful a oferit Sfânta Liturghie pentru patria sa de origine, Argentina, în ziua sărbătorii Maicii Domului de la Lujan, Patroana Argentinei, citim pe situl Radio Vatican.
Apele Bisericii sunt puse în mişcare de Dumnezeu şi, ori de câte ori creştinii s-au confruntat cu onestitate şi în spirit de dialog, fără să pună la cale trădări sau organizându-se în cercuri, au înţeles care era lucrul corect de făcut, graţie inspiraţiei Duhului Sfânt. Papa Francisc a susţinut această reflecţie prin prima lectură a Liturghiei zilei, luată din capitolul 15 al Faptelor Apostolilor. Pontiful s-a referit la situaţiile de confruntare şi de ciocniri cu care s-a confruntat prima comunitate creştină. Fragmentul biblic redă concluzia primului Conciliu din Ierusalim care a stabilit, nu după puţine discuţii contradictorii, cele câteva reguli simple pe care trebuiau să le respecte noii convertiţi la Evanghelie.
Problema fusese că, anterior, se aprinsese o luptă internă în rândul acelora pe care i-a definit „închişi”, un grup de creştini „foarte legaţi de legi” care doreau „să impună condiţiile ebraismului noilor creştini”, iar Paul din Tars, Apostolul neamurilor, este cu totul contrar acestei constrângeri: „Cum rezolvă problema? Se reunesc şi fiecare îşi exprimă propria părere. Discută, însă ca fraţii, nu ca duşmanii. Nu fac grupuri de interese în afara [comunităţii] pentru a învinge, nu se aliază cu puterea civilă pentru a avea câştig de cauză, nu ucid pentru a fi câştigători. Caută calea rugăciunii şi a dialogului. Cei care se află pe poziţii opuse, dialoghează şi se pun de acord. Aceasta este opera Duhului Sfânt.”
Papa a subliniat că este necesar ca decizia finală să fie luată în spirit de concordie, acesta fiind motivul pentru care, la finalul Conciliului, se scrie o scrisoare de trimis „fraţilor” care „provin din rândul păgânilor”, în care ceea ce se comunică este rodul unui spirit de comuniune, cu totul diferit faţă de manevrele şi polemicile răspândite pe câmp de semănătorii de zâzanie. „O Biserică în care ar exista astfel de probleme m-ar face să mă gândesc că Duhul Sfânt nu este foarte prezent. Iar o Biserică în care se discută mereu, unde există grupuri de interese, iar fraţii se trădează reciproc, acolo nu este Duhul Sfânt.”
„Spiritul este acela care creează noutatea, care pune în mişcare situaţia pentru a se merge mai departe, care creează spaţii noi, fiind făuritorul înţelepciunii promise de Isus când a spus: ‘El vă va învăţa!’ Acest spirit pune în mişcare şi, în final, creează unitatea armonioasă dintre toţi”. La finalul predicii, Pontiful ne-a îndemnat la rugăciune către Domnul Isus, pentru ca Duhul Sfânt să fie trimis fiecăruia dintre noi, pentru a-l trimite Bisericii care să ştie să fie fidelă operei de punere în mişcare, împlinită de Duhul Sfânt.