O Biserică săracă pentru săraci
12.05.2015, Vatican (Catholica) - A 20-a Adunare Generală a Caritas Internationalis fost prezentată marţi la biroul de presă al Sfântului Scaun, participând la conferinţă preşedintele ei, Cardinalul Oscar Rodriguez Maradiaga, aflat la încheierea mandatului său de opt ani. De asemenea, a fost prezent secretarul general, Michel Roy; agronomul indian Haridas Varikottil, expert în agricultură, şi pr. Gustavo Gutierrez, care va avea un discurs la reuniune. Adunarea generală, care va alege noua conducere, începe în această după-amiază cu Sfânta Liturghie prezidată de Papa Francis în Bazilica San Pietro.
„Adunarea Generală a Caritas Internationalis se întruneşte o dată la patru ani, pentru a fixa planurile de viitor şi pentru a consolida relaţiile din această federaţie de 162 de Caritas-uri naţionale. Mai ales acum simţim invitaţia Papei Francisc la o Biserică săracă pentru cei săraci”, a afirmat Cardinalul din Honduras. A mai spus că 2015 este un an important pentru că „aşteptăm enciclica Sfântului Părinte pe tema ecologiei”, şi, în plus, reuniunea care va avea loc la Paris cu privire la schimbările climatice. „Caritas va încerca să susţină aceste evenimente”, a adăugat Cardinalul. Întâlnirea din aceste zile, intitulată „O singură familie umană, îngrijind creaţia”, nu se va preocupa doar de încălzirea globală ci şi de dreptatea faţă de creaţie şi între oameni.
La rândul său, pr. Gustavo Gutierrez a vorbit despre sărăcie în mesajul creştin şi în misiunea Bisericii. A spus că instituţia Caritas exprimă acestea şi este vocea Bisericii pentru persoanele aflate în situaţii dificile. Mai mult, a adăugat el, în lumea de astăzi oamenilor le place să spună că trăim un moment post-socialist, capitalist şi industrial, dar nu „post sărăcie”. Prin urmare, Biserica trebuie să dea mărturie despre Evanghelie, dar istoria schimbă mult şi sărăcia de acum o sută de ani nu este aceeaşi cu cea de astăzi, a explicat el. Răspunzând la întrebările mai multor jurnalişti, Michel Roy a subliniat că problema cifrelor, a cunoaşterii în exactitate a amplitudinii activităţii Caritas, este foarte dificilă. „Este imposibil să avem numere clare despre ceea ce face Caritas în acest domeniu”, a afirmat el. Mai multe încercări au fost făcute în acest sens: „Ştim numerele naţionale, dar cele diecezane sunt mai greu de controlat”. Se ştie oricum că există mai mult de 2 milioane de operatori care lucrează pentru Caritas, în special voluntari. Iar numărul persoanelor care primesc sprijin din partea acestei instituţii este de zeci de milioane.
Cardinalul a fost întrebat cum se simte la sfârşitul mandatului său de preşedinte. A explicat că în aceşti ani s-a simţit foarte mult îmbogăţit învăţând despre binele ce se face în Biserică. „Ea a luat în serios (problema sărăciei), nu pentru a face mult zgomot, ci pentru a face fapte bune”, a menţionat el. Principalul lucru este să ştii cum să educi creştinii pentru a practica împărtăşirea creştină a bunurilor, a subliniat el. „Bunurile acestui pământ nu trebuie acumulate, ci să fie puse la dispoziţia aproapelui”, a amintit el. Legat de viitoarea enciclică a Sfântului Părinte, Cardinalul Madariaga a declarat că accentul central al documentului papal va fi etic şi nu ştiinţific. În Statele Unite a auzit deja critici la adresa acestui document, care nu este încă publicat. A explicat de ce: pentru că ideologia cu referire la mediu, la creaţie, este strâns legată de viziunea capitalistă care nu vrea să renunţe la a dăuna mediului, pentru a nu renunţa la câştiguri. „Cum pot critica ceva ce eu nu ştiu?”, a întrebat Cardinalul, care crede că nu va fi doar un alt document, şi că este foarte important ca toată lumea să îl trateze cu seriozitate.