Sfinţirea noii biserici din cartierul Mondial din Lugoj
26.05.2015, Lugoj (Catholica) - În dimineaţa zilei de 23 mai 2015, de sărbătoarea Sfintei Ioana Antida, Preasfinţitul Alexandru Mesian, Episcop greco-catolic de Lugoj, împreună Preasfinţitul Claudiu Pop, Episcop al Curiei Arhiepiscopale Majore, au ajuns în mijlocul credincioşilor din parohia Lugoj III, cu ocazia solemnităţii sfinţirii noului lăcaş de cult cu hramul „Sf. Ioana Antida” – prima biserică din România care poartă hramul Sf. Ioana Antida, citim în relatarea de pe BRU.ro.
Alături de cei doi Ierarhi au luat parte la eveniment un sobor numeros de preoţi din Eparhia de Lugoj dar şi din alte Eparhii; surorile OSBM din Lugoj; Comunitatea Surorilor de Caritate „Sf. Ioana Antida” din Lugoj, cu sora Maria Renata, superioara regională din România, Albania şi Republica Moldova, sora Maria Clarice; deputatul Sorin Stragea; ing. Marius Martinescu, fost primar al Lugojului. De asemenea au participat numeroşi credincioşi din Lugoj, din parohiile învecinate şi un grup numeros de credincioşi de la Hunedoara, locul de origine al Mons. Angelo-Narcis Pop, Vicar general, parohul bisericii nou-sfinţite.
La sosire, cei doi Episcopi au fost întâmpinaţi cu pâine şi sare, cu Sfânta Cruce şi Sfânta Evanghelie de Mons. Angelo Narcis Pop. Ceremonia a început la orele 10 cu oficiul sfinţirii apei, desfăşurat în faţa intrării în biserică, după care a urmat binecuvântarea lăcaşului de cult. În masa altarului au fost aşezate moaşte ale Sfintei Ioana Antida şi ale Fericitului Episcop martir Anton Durcovici de Iaşi. Pr. dr. Marius-Petru Pop, consilier eparhial şi secretar episcopal, a dat citire Hrisovului.
Ceremonia a continuat cu oficierea Sfintei Liturghii arhiereşti. Alături de cei doi Episcopi, au concelebrat un sobor numeros de preoţi printre care amintim: Mons. Angelo Narcis-Pop; pr. dr. Gabriel Buboi, rector al Colegiului Pontifical Pio Romeno, Roma; conf. univ. pr. dr. Ioan Mitrofan de la Blaj; pr. dr. Marius-Petru Pop; pr. Alexandru Ploştinaru, Vicar judecătoresc; pr. Micu Ceciliu, protopop de Hunedoara; pr. Silviu Lucian Bindea, protopop de Orăştie; pr. Adrian Nagy, protopop de Lupeni; pr. Ovidiu Cozmuţa, protopop de Oraviţa; pr. Flavius-Manuel Jurcă, protopop de Sarmisegetuza; pr. Dănuţ Ciuban, protopop de Chişineu-Criş; pr. Doinel Preda, protopop de Haţeg.
În cuvântul de învăţătură, Preasfinţitul Alexandru a vorbit despre istoria acestei parohii şi a Complexului Educativ Socio-Sanitar „Sf. Ioana Antida”, un proiect educaţional care include familia, şcoala şi Biserica. „După 10 ani”, a spus PS Alexandru, „era necesar să construim o biserică şi pentru nevoile spirituale ale credincioşilor din acest cartier. De ce această biserică poartă hramul Sfintei Ioana Antida? Surorile de Caritate care îşi desfăşoară activitatea de 23 de ani la Lugoj fac parte din această congregaţie a Sfintei Ioana Antida. IPS Ioan Ploscaru, în anul 1992, le-a invitat pe aceste surori, care îşi au casa generală la Roma, să vină în Eparhia de Lugoj şi să întemeieze o comunitate pentru a se ocupa de problemele sociale specifice acestui ordin”.
PS Alexandru a prezentat câteva repere din viaţa Sfintei Ioana Antida. A mulţumit bunului Dumnezeu, Preacuratei Fecioare Maria, Sfintei Ioana Antida, Fericitului martir Anton Durcovici. A mulţumit si tuturor celor care au contribuit la edificarea acestui sfânt lăcaş. L-a felicitat pe Mons. Angelo pentru activitatea din parohie, căci de zece ani în fiecare duminică şi sărbătoare a celebrat Sfânta Liturghie în sala polivalentă a Centrului. În continuare, Mons. Gabriel Buboi a dat citire mesajului trimis din partea superioarei generale de la Roma, sr. Nunzia de Gori, care nu a putut fi prezentă la eveniment deoarece la casa lor generală de la Roma s-au celebrat 250 de ani de la naşterea fondatoarei ordinului.
Mons. Angelo a rostit un cuvânt, în nume personal şi în numele credincioşilor păstoriţi, prin care a mulţumit Domnului şi tuturor celor care în numele lui Isus Cristos au contribuit la ridicarea bisericii. A mulţumit PS Alexandru pentru sprijin şi încurajare, a mulţumit PS Claudiu. A mulţumit în mod special Mons. Gabriel Buboi, care a fost primul paroh al acestei comunităţi, şi celor care au sprijinit financiar lucrările. După Sfânta Liturghie, în sala polivalentă a centrului, a avut loc o scenetă susţinută de copiii ce îşi desfăşoară activitatea acest centru, coordonaţi de Surorile de Caritate. Sărbătoarea s-a încheiat cu o agapă fraternă, pregătită cu generozitate de credincioşii acestei parohii. La Palatul episcopal s-a servit un dineu pentru invitaţi.