Sărbătoarea Rusaliilor – hramul Catedralei greco-catolice din Lugoj
03.06.2015, Lugoj (Catholica) - Duminică, 31 mai 2015, de marele praznic al Coborârii Spiritului Sfânt asupra sfinţilor ucenici şi apostoli, Catedrala din Lugoj şi-a sărbătorit hramul. Încă de sâmbătă seara, programul de praznic a început cu Rânduiala Vecerniei. În ziua sărbătorii, la orele 10.30, a început Sfânta Liturghie arhierească pontificată de PS Alexandru Mesian, care i-a avut alături pe: Mons. Angelo-Narcis Pop, Vicarul general al Eparhiei de Lugoj, pr. Teodor Baba, consilier eparhial şi protopop de Lugoj, pe pr. Ioan Pop, parohul Catedralei şi pe pr. dr. Vasile Orghici. Răspunsurile au fost date de corul Catedralei „Reînvierea”, dirijat de prof. Olimpia Drăgan.
În cuvântul de învăţătură, PS Alexandru a vorbit despre a treia Persoană Dumnezeiască – Spiritul Sfânt, prezentând şi semnificaţia Rusaliilor. A vorbit despre momentul Coborârii Spiritului Sfânt sub forma limbilor de foc şi despre prima predică a Sfântului Apostol Petru, urmare căreia şi-au manifestat credinţa şi s-au botezat 3000 de oameni. „Aceste momente”, a spus Preasfinţia Sa, „constituie actul de naştere al Bisericii lui Cristos care – în ciuda tuturor persecuţiilor – a supravieţuit şi va rezista până la sfârşitul veacurilor, pentru că Spiritul Sfânt însoţeşte Biserica cu darurile Sale. „Apostolii au început a vesti Evanghelia în jurul mării Mediterane, ba chiar şi în colţuri mai îndepărtate cum ar India. Biserica lui Cristos există şi azi prin urmaşii apostolilor care sunt Episcopii şi preoţii. Prin botez şi mir, toţi oamenii primesc darurile Spiritului Sfânt. Cu aceste haruri speciale mulţi creştini şi-au dat viaţa pentru Cristos, iar din rândul martirilor secolului XX se înscrie şi Biserica Greco-Catolică scoasă din legalitate vreme de 41 de ani. Şi această Catedrală din Lugoj, a martirilor a fost un model care a transmis un mesaj de credinţă, de putere de tărie de rezistenţă împotriva celor care au luptat împotriva ei. În această Catedrală au slujit Episcopi care în curând vor fi beatificaţi, declaraţi fericiţi”.
PS Alexandru a amintit credincioşilor că în urmă cu doi ani au fost aduse osemintele Episcopului martir Ioan Bălan care a fost un mărturisitor al credinţei şi sunt depuse în masa altarului. „Putem să îl numim şi pe Episcopul Valeriu Traian Frenţiu”, a afirmat PS Alexandru, „care a slujit în această Catedrală între anii 1912-1922 apoi a fost Episcop de Oradea. Un alt mărturisitor care a slujit în această Catedrală a fost PS Ioan Ploscaru care, chiar dacă nu a murit în timpul regimului comunist, a dat mărturie de credinţă şi a văzut şi învierea Bisericii după 41 de ani de persecuţie. De aceea noi ne rugăm Spiritului Sfânt să ne lumineze să ne dea puterea de a-l mărturisi pe Cristos, să nu ne fie frică de cei care ar putea avea alte păreri şi de a crea anumite neplăceri faţă de credinţa apostolică primită de la Isus Cristos şi transmisă prin apostoli”.
PS Alexandru a mulţumit celor care au pregătit Catedrala pentru hram: pr. Teodor Baba, protopop de Lugoj, pr. Ioan Pop, parohul catedralei, consilierilor de la Catedrală, surorilor baziliene, corului şi credincioşilor care au contribuit la frumuseţea sărbătorii. După Sfânta Liturghie s-a pornit în procesiune înconjurându-se Catedrala apoi a urmat sfinţirea spicelor de grâu şi a ofrandelor aduse cu ocazia acestui praznic, care au fost frumos pregătite şi aduse pe mesele aşezate pe platoul din faţa Catedralei. Fiecare credincios a primit câte un colac cu această ocazie şi spice de grâu. La orele 17.20 a avut loc Rânduiala Vecerniei cu plecarea genunchilor. Programul zilei de Rusalii s-a încheiat cu Sfânta Liturghie de la orele 18.30. (Raimondo-Mario Rupp pentru BRU.ro)