Papa către dehonieni: fiţi prezenţi în areopagul evanghelizării
05.06.2015, Vatican (Catholica) - această dimineaţă Papa Francisc i-a primit în audienţă în Aula Consistoriului pe cei 120 de participanţi la capitlul general al Preoţilor Inimii Preasfinte a lui Isus (dehonieni), capitlu ce a avut ca temă „Milostivirea în comunitate, cu săracii”. Sfântul Părinte a profitat de ocazie să exprime urările sale noului superior general, pr. Heiner Wilmer, şi să îi salute pe toţi dehonienii, care lucrează „adesea în condiţii dificile în diferite părţi ale lumii”.
„Viaţa călugărească este indicată ca viaţa deplin evanghelică, în care fericirile se împlinesc pe deplin”, a remarcat Papa. „De aceea, ca persoane consacrate, de la voi se cere să fiţi milostivi. Aceasta înseamnă, în primul rând, să trăiţi într-o comuniune profundă cu Dumnezeu în rugăciune, în meditarea Scripturii, în celebrarea Euharistiei, astfel încât toată viaţa noastră să fie o cale de creştere în milostivirea lui Dumnezeu. În măsura în care devenim conştienţi de iubirea liber dăruită a Domnului şi o primim în noi, tandreţea, înţelegerea şi bunătatea noastră faţă de oameni creşte de asemenea.” Pontiful a mai spus: „În experimentarea milostivirii şi iubirii lui Dumnezeu veţi găsi şi punctul de armonizare a comunităţilor voastre. Aceasta cere angajamentul de a gusta tot mai mult milostivirea pe care semenii voştri v-o arată şi să le oferiţi lor bogăţia milostivirii voastre.” A amintit în acest sens exemplul fondatorului, pr. Leon Dehon (1843-1925).
„Milostivirea este cuvântul care rezumă Evanghelia; am putea spune că este ‘faţa’ lui Cristos, acea faţă pe care a arătat-o când s-a întâlnit cu oamenii, când a vindecat bolnavii, când a luat masa cu păcătoşii şi în special când, ţintuit pe cruce, a iertat – acolo găsim faţa milostivirii divine. Iar Domnul ne cheamă să fim ‘canale’ ale iubirii Sale pentru cei mai mici dintre noi, pentru săraci, care sunt privilegiaţi în ochii Săi. Să vă lăsaţi permanent provocaţi de situaţiile de fragilitate şi sărăcie cu care ajungeţi în contact, dând mărturie despre iubirea pe care Duhul o insuflă în inimile voastre.” Sfântul Părinte a încheiat: „Milostivirea vă va permite de asemenea să vă deschideţi spre nevoile actuale şi să fiţi cu asiduitate prezenţi în noul areopag al evanghelizării, dând prioritate – chiar dacă se cer sacrificii – deschiderii faţă de acele situaţii extreme, specifice bolilor societăţii de astăzi.”